ПРОПОЛИСЪТ – НАЙ-СТАРОТО И ИЗПИТАНО СРЕДСТВО ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ВИРУСИ И НАСТИНКИ


ПРОПОЛИСЪТ – НАЙ-СТАРОТО И ИЗПИТАНО СРЕДСТВО ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ВИРУСИ И НАСТИНКИ

Ако с меда пчелите ни подслаждат живота, то с прополиса ни подаряват своето универсално и натурално лекарство. Събрано от растенията и обработено от пчелите работнички, това вещество служи както като строителен материал, така и като дезинфектант, стерилизатор и антибиотик.
Прополисът съдържа над 150 активни съставки – много витамини, микроелементи, желязо, цинк, аминокиселини, въглеводороди, алкохоли и дъбилни вещества.

Как действа прополисът?
Стимулира имунната система
Флавоноидите и фенолните киселини в прополиса са мощни натурални имуностимулатори. Те стимулират продукцията на антитела в кръвта с до близо 40%. Освен това увеличават активността на макрофагите – клетки, които представляват част от вродения имунитет при човека.
Стопира и предпазва от инфекции
Благодарение на антибактериалните си свойства, прополисът е идеален противовъзпалителен агент. Може да се използва за превенция и третиране на инфекции на горните дихателни пътища (бронхити, назофарингити) и на уринарния тракт. Прополисът потиска активността и унищожава и микроорганизми като туберкулозния бацил, протозои, грипен вирус и хепатит. За разлика от химическите антибиотици, като натурален такъв, прополисът действа, без да натоварва бъбреците или да променя чревната флора.
Мощен антиоксидант
Прополисът притежава уникални антиоксидантни свойства. Участва в пречистването на клетъчните мембрани, в нормализирането на дишането на клетките, а също и в контрола на размножаването на клетките в организма ни.
Облекчава симптомите при алергия
Прополисът има способността да потиска действието на сезонните алергии. Учените установяват, че действа подобно на антихистамините – особено облекчава дразненията в носа и очите.
Полезен е при лечение на астма
Учените откриват, че благодарение на фенетиловия естер на кафеената киселина в прополиса се потискат възпалителния и имунния отговор при астматиците. Наблюдава се разреждане на усещането за стягане и тежест в гърдите.
Освен това, прополисът предпазва клетките от стареене, понижава холестерола, повишава броя на червените кръвни клетки, укрепва кръвоносните съдове и намалява нивата на кръвна захар.
Вашият коментар