Разследването срещу Иванчева продължава


Разследването срещу Иванчева продължава

Продължава разследването срещу кметицата на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева, която беше задържана с най-големия подкуп, хващан някога у нас – 70 000 евро. И това била само първата вноска от исканите 500 000 евро.

Днес или утре съдът ще реши дали Иванчева ще остане в ареста.

Работното обвинение срещу кметицата е за подкуп в особено големи размери, но разследващите не изключват да има и нови обвинения – за организиране престъпна група и пране на пари.

Освен Иванчева, задържана е и заместничката й – Биляна Петрова, както и бившият кмет на района – Петко Дюлгеров, който бил посредник в корупционната схема. Те били подслушвани и следени в продължение на месеци.

„Подкупът, намерен в колата на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, е получен заради забавени съзнателно процедури, според доказателства“, каза в интервю за БНТ ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев. Посредникът по получаване на подкупа е направил самопризнания, той е бивш кмет на район „Младост“.

„Трябвало е да се извърши процедура по изменение на работен устройствен план, което е работа на местната администрация и отнема две седмици максимум. Това не е направено повече от година и инвеститорът е подал жалба към общинските съветници, не са предприети мерки от община Младост“, коментира още Иван Гешев.

Ръководителят на Специализираната прокуратура обясни, че преговорите за подкупа са траели повече от 3 месеца, не е бил единичен. Били са договорени 250 000 евро, като намерените 70 000 са били първата вноска, а иначе сумите са били разсрочени по хода на строителството.

Иван Гешев беше категоричен, че се изключва версията за подхвърляне на парите в колата на кметицата. Всичко е документирано със СРС-та, има и личен обиск на кмета на Младост, има достатъчно доказателства, че парите не са подхвърлени. Те са били белязани с вещество, което е намерено и по нея, засега това са фактите, съдът ще прецени дали са виновни, каза Иван Гешев. Ако се докаже виновност в съда, обвиненията са от 10 до 20 години затвор.
Вашият коментар