Рекорден брой участници на “Сурва“ в Перник


Рекорден брой участници на “Сурва“ в Перник

Приключи първият ден от състезателните дефилета на Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник. За поредна година той бие собствените си рекорди. Над 7 500 са участниците, а 19 от групите са от чужбина.

Пъстър, зрелищен, колоритен – международният фестивал “Сурва“ е най-авторитетната, в България и на Балканите, изява на традиционни народни игри и обичаи с маски.

И тази година хиляди носители на традицията, от всички краища на страната, дойдоха в Перник заради състезанието, емоцията и веселбата.

“Фестивалът е едно велико изживяване  и пожелавам не всеки, който има възможността, да дойди да го посети – не е за изпускане“, сподели участник.

Играта на сурвакарите и кукерите, грохотът на звънците и разнообразието на маските – завладява.

“От година на година хората искат да се представят по-добре и виждам в другите групи, че се събират много повече хора, който никога не са участвали и с голям ентусиазъм започват да работят, да правят нещо по-интересно“, разказа друг присъстващ.

Едно от най-големите достойнства на фестивала е неговата приемственост. Площадът в Перник се оказа тесен за многобройните зрители, дошли да видят сурвакарите и кукерите и да се докоснат до маските, съпреживявайки тайнството на маскирането.
Вашият коментар