Рибари в Бургаско се готвят да бойкотират Никулден


Рибари в Бургаско се готвят да бойкотират Никулден

Рибарите от Бургаско се готвят да бойкотират Никулден и обвиняват държавата, че погребва дребния риболов. Причината е, че близо 200 от тях са получили заповеди от Агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) за отнемане на лицензите им.

„Не мога да вляза в морето, не мога да си нахраня семейството, моля се на колегите да ме вземат. Тази забрана е в ущърб на рибарите“, заяви Кольо Върбанов пред БТВ. По думите му се взимат лицензите от малките рибари и се дават на големите кораби.

Според директор на ИАРА Галин Николов е спазена процедура в закона. Той обясни, че България има ограничен риболовен капацитет и за да има лицензи за нови кораби и лодки трябва да бъдат отнети съществуващите.
„Отнемаме от хора, на които не им е нужно и даваме на тези, на които е“, каза Николов.

Администрацията е преценила кои лицензи да отнеме на базата на деклариран нулев улов в рибарски дневници. Задължението за попълване на дневниците обаче е отпаднало преди две години. Рибарите са недоволни и от това, че не са били уведомени за отнемането на разрешителните си. Според агенцията най-лесно ще е да се промени закона и така всички страни в спора ще бъдат доволни
Вашият коментар