Рождество Христово в различните точки на света


Рождество Христово в различните точки на света

В навечерието сме на най-големия християнски празник – Рождество Христово. Той ни напомня за събитие, случило се преди повече от 2000 години и променило живота на всички хора на Земята. Рождество Христово е най-почитаният църковен празник от всички християни по целия свят. Рождението на Сина Божи Исус Христос е празник във всички части на света, посрещан навсякъде тържествено и навсякъде различно. Нека надникнем в обичаите и традициите и на другите държави и да узнаем различни, а защо не и невероятни неща за това, как празнуват другите.

Гърция

Гръцките коледни и новогодишни традиции са тясно свързани с християнската религия. Елхата се украсява на 24 декември и се прибира 12 дни след това – точно след Йордановден или Фота, както го наричат гърците. На Бъдни вечер гърците приготвят ошав, баница, щрудел, боб. В Гърция Христовото Рождество е семеен празник. Всички заедно отиват на църква, а на богатата трапеза сервират свинско, печена пуйка със зеле, баклава и др.

Италия

25 декември е един истински празник на домашното огнище за италианците. Много често те изминават хиляди километри само за да се върнат у дома за празничната нощ, която да прекарат с близките си. Честването трае няколко дни. Децата репетират тържествени песнопения за концерта, който изнасят в църквата. Във всяка къща се определя място за яслата. На Рождество италианците обикновено ядат риба и пържени меса. Задължително приготвят и панетоне (козунак със стафиди, сушени плодове и захаросани портокалови корички). На трапезата присъства и пенливо вино. В Италия подаръците за децата не ги носи Дядо Коледа, а самият Младенец Исус, който идва през нощта, докато всички спят. Затова и масата остава пълна с ястия и сладкиши в тази нощ, за да може Исус Христос да се подкрепи за здравето и щастието на хората в дома.

Русия

Рождество Христово в Русия е истинско отражение на славянските традиции и обичаи. На празника трапезата е с 12 ястия, символизиращи всеки един от апостолите. На Рождество в Русия се появява и образът на Бабушка. Тя обикаля по домовете на хората и търси Божия Син, тъй като се е отказала да последва Витлеемската звезда.

Индия

В Индия също се усеща рождественият дух, въпреки че християните там не са много. В южната част на страната хората украсяват къщите си с малки газени лампички и поставят разноцветни панделки на вратите. В северната част на Индия в продължение на една седмица християните ходят на църква всяка вечер, където пеят коледни песни. Между къщите и по улиците се палят големи книжни фенери. Не липсва и коледно дръвче, изящно украсено с играчки, гирлянди, манго и банани.

Франция

Във вечерта на Рождество Христово около елхата се събира цялото семейство. На трапезата се сервира прочутата френска пуйка с кестени. Има множество различни изискани специалитети, предвидени специално за случая, като миди, сьомга, охлюви, гъши пастет.

Финландия

По древна финландска традиция празнуването на коледния празник не започва със сядане около празнична трапеза, а с престой в сауната. В страната сауната е изключително популярна – толкова, че на население от 5 млн. души се падат 1,5 млн. сауни. В това число влизат и частни и дори мобилни сауни. Във финландския град Ювяскюла дори е открита първата сауна-бар в света.

Канада

Канада е една от страните, в които задължително Рождество е в бяло – с много сняг и елени. Навсякъде навън, по улиците и магазините, има елхи, украсени със стъклени топки и гирлянди. Църквите също са огрени от стотици светлини. Всяка седмица преди настъпването на празника се запалва по една свещ на входа им. В Канада украсяват с венци от елхови клонки входа на къщите и апартаментите. Подаръците се раздават по време на рождествената вечеря. Канадците имат традицията да излизат групово през нощта и да събират пари и лакомства, които след това раздават на бедните.

Мексико

В Мексико кипи рождествена подготовка още от 16 декември. Къщите се украсяват със зелени растения и мъх, с разноцветни фенери, а в средата на хола се поставя ясла. Децата носят малки статуи на Йосиф и Мария. Ходят от къща на къща, което е символ за търсенето на подслон от двамата родители на Исус. В самата в рождествена нощ децата и младежите играят т.нар. пината – малки глинени гърнета, пълни с бонбони и подаръчета, се закачат за тавана. Със завързани очи всяко от децата трябва да счупи едно гърненце и да вземе бонбоните и подаръка от него.

Германия

В Германия Рождеството също е семеен празник. При най-възрастните от семейството се събират всички, като младите пътуват и гостуват на старите, независимо от това колко далече живеят. Всички заедно сядат около богата трапеза, отрупана със специалитети като гъска с ябълки, щолен, който се приготвя поне месец преди това, както и много други вкусни блюда.

Америка

Защо Рождество Христово в Съединените щати е толкова весело и ярко? Защото там подготовката за него стартира още през август. В най-голямата жега американците изучават витрините на магазините в търсене на нови и оригинални украси за своите домове и коледни дръвчета. В навечерието на Христовото рождение протестантските църкви провеждат служба, организират специални коледни пиеси, в които децата играят сцени, свързани с раждането на Исус. В тях участват и истински животни, които понякога успяват да им избягат!

Честито Рождество Христово на целия свят!Подобни новини

Вашият коментар