САЩ: Едва ли ще провеждаме спасителна операция в Ирак


САЩ: Едва ли ще провеждаме спасителна операция в Ирак

Оценките на Вашингтон, че в планината Синджар са останали много по-малко бягащи от групировката „Исламска държава“ язиди

В иракската планина Синджар има много по-малко блокирани иракски бежанци, отколкото се предполагаше, и е

малко вероятно САЩ да предприемат там спасителна мисия,

заяви министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, цитиран от Асошиейтед прес.

По думите на Хейгъл доставките по въздух на храна и вода са помогнали на бежанците, потърсили спасение от ислямските екстремисти, а въздушните удари, нанесени по бойците на „Ислямската държава“, са дали възможност на много от цивилните да избягат.

Въпреки това, добави министърът, американските усилия в Ирак не са приключили, положението там остава неспокойно.

Американски държавни служители казаха, че в Синджар са останали много по-малко от десетките хиляди иракски бежанци язиди, за които се съобщаваше миналата седмица. Хората, които още се укриват в планината, са в сравнително добро състояние.

Хейгъл обаче подчерта, че думите му не означават, че САЩ със сигурност няма да предприемат хуманитарна операция.

Вчера американски екип е бил в Синджар, за да се запознае на място със ситуацията и да обмисли варианти за евакуиране на бежанците оттам, потвърди говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Американските военни и експерти, които са били в Синджар, са установили, че

там има по-малко язиди, отколкото се смяташе, и че те се намират в по-добро състояние, отколкото се предполагаше,

повтори Кърби казаното от Хейгъл.

Той също посочи, че при това положение е малко вероятно да има мисия за евакуиране.

ООН обяви вчера най-високата трета степен на извънредно положение заради хуманитарната криза с бежанците,

блокирани в тази иракска планина от напредъка на ислямистите в северната част на страната.

Специалният представител на ООН за Ирак – бившият български външен министър Николай Младенов, каза, че решението за такава оценка на ситуация ще позволи да бъдат отпуснати още стоки и средства, за да се помогне на бедстващите и обърна внимание на „мащаба и сложността на хуманитарната катастрофа“ в Ирак.

ООН съобщи, че ще осигури допълнителна помощ на тези, които са успели да избягат от района на Синджар, и на 400-те хил. други иракчани, избягали от юни насам в кюрдската провинция Дахук.

Същевременно германският канцлер Ангела Меркел определи като много важни американските удари срещу джихадистите от „Ислямската държава“ (ИД) в Ирак, но посочи, че

Германия планира само материална помощ за кюрдските бойци,

предаде Франс прес.

„Смятам, че решението на президента Обама за военни действия е много важно, за да отстъпят терористите“, каза Меркел в интервю за три вестника от регионалната пресгрупа „Цайтунгсгрупе Тюринген“.

„Няма съмнение, че ИД извършва неописуеми престъпления и зверства и че стотици хиляди безпомощни хора са оставени на произвола на съдбата“, посочи тя.

Колкото до германската дейност в Ирак, Меркел потвърди обявената онзи ден позиция на правителството си –

освен хуманитарна помощ, Берлин обмисля доставка на несмъртоносно военно оборудване

на кюрдските регионални власти, които са на фронтовата линия и се борят с настъплението на ИД. Това може да са медицински продукти за бойците, каски, палатки, очила за нощно виждане, детектори на мини и джипове.

Меркел обаче подчерта, че правителството на Германия „ще се придържа към принципите на политиката си по отношение на продажбата на оръжие“ и с това сложи край на предположенията дали ще има преки доставки на оръжия за кюрдските бойци.

Германският закон забранява подобна търговия за конфликтни зони, но редица политици, включително вицеканцлерът Зигмар Габриел, бяха поискали оръжейни доставки предвид големите изстъпления в Северен Ирак.
Вашият коментар