Симеон Сакскобургготски: Единството на Европа е поставено на карта


Симеон Сакскобургготски: Единството на Европа е поставено на карта

След броени месеци Вие ще застанете начело на най-смисления съюз в света. България ще председателства в тежки и решителни моменти за бъдещето на Европа. С тези думи се обърна към премиера Бойко Борисов Симеон Сакскобургготски, министър-председател на България (2001-2005), по време на дискусията „Европа отново на път“.

По думите му за пръв път от Втората световна война единството на Европа е поставено на карта. „Европа или ще бъде обединена или въобще няма да я бъде. Всички заедно трябва да запазим и изградим бъдещето на ЕС, така че следващото поколение да живее по-добре.“, категоричен бе Сакскобургготски.

„Аз съм роден преди 80 години – с цяло поколение преди ЕС. Затова ще разберете, че аз съм от хората, за които ЕС не е даденост или нещо, което е на готово. Моето поколение живя разделено в Европа – от войни, политика и „Желязната завеса“. Но появата на този съюз направи Европа общност от хора с еднакви съдби и еднакви мечти“, заяви Н. В. Симеон Сакскобургготски.

„Днес е важно не просто да се протестира срещу, а да кажем ние с какво можем да допринесем за оцеляването на съюза и неговите ценности“, допълни той. „Няма да допуснем ЕС да се разпадне, напротив – всички заедно трябва да го запазим и изградим така, че следващите поколения да живеят по-добре, по-щастливо у дома – в една обединена Европа“, каза още той. „Логото, което стои пред нас – „Европа отново на път“ е в нашите ръце“, допълни Сакскобургготски.

Форумът започна с минута мълчание в памет на жертвите на терористичните атаки в Лондон.

 
Вашият коментар