Сноудън става култов герой в Германия


Сноудън става култов герой в Германия

НЕГОВИЯТ ЛИК СЕ ПОЯВЯВА ПОД ФОРМАТА НА ГРАФИТИ, НА ПОСТЕРИ И НА ТЕНИСКИ

 

В. “Уолстрийт джърнъл” публикува материал, в който отразява превръщането на бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън в култов герой в Германия.

 

“Новият Че Гевара в Германия носи очила вместо барета и владее компютрите, а не оръжието. Неговият лик неочаквано започна да се появява в столицата на Германия под формата на графити, на постери и на тениски”, пише вестникът. В Германия разкриването на действията на АНС по всеобхватно подслушване засили дълбокото отвращение към всезнаещата и всемогъща държава, което от своя страна породи култа към Сноудън, пише “Уолстрийт джърнъл” и привежда множество примери в подкрепа на тезата си.

 

В свой скорошен хит рапърът МoTrip прави сравнение между АНС и страховитата тайна полиция на ГДР – Щази, пише авторът на материала Хариет Тори.

 

В реклама за летни пътувания на немската туристическа компания L`Tur картина с плаж на остров е комбинирана със снимката на Сноудън ­ “за всички, които искат по-бързо да се измият”. На рекламен билборд на берлинската фирма за бельо Blush оскъдно облечена жена с рижа коса “казва” на Сноудън, че “тук има още много от всичко, което може да бъде разобличено”. Мебелната компания Momax се присмива на подслушването от страна на АНС и рекламира щори, които “са за изключително лично пространство”.

 

Бетина Кунцш е художничка в Берлин, чието дизайнерско творение “Let it Snowden” със снежинки е част от дрехи и аксесоари от чаши за кафе до чадъри и е родом от ГДР, пише Тори. Тя разказва как служители на Щази са следили ден и нощ всяка крачка на баща є – това станало ясно след разсекретяване на неговото досие. Кунцш допълва, че в досието имало информация какво е било хобито на баща є, кои са били приятелите му – все данни, които днес много хора доброволно пускат в акаунтите си във Фейсбук. “Сноудън претърпя неуспех, защото от него ние разбрахме, че нас винаги ще ни следят. Той не може да сложи край на това”, казва Йорг Янцер, който миналата година залепи табелка на улица, с която смени името є с “Улица Сноудън” в рамките на художествен проект. “Но той направи нещо важно: привлече вниманието на населението към компютърния свят – той е смел и немците трябва да поддържат герой като него”.
Вашият коментар