Спекулира ли се с мораториума за нови лекарства?


Спекулира ли се с мораториума за нови лекарства?
Представител на неправителствена организация и болничен директор сблъскаха позиции за мораториума за нови лекарства и има ли ли спекулации по темата.
Мораториумът за нови лекарства и медицински дейности беше приет от парламента заедно с бюджета за  здравеопазване за 2018 г. и предизвика вълна от недоволство.

Неправителствени организации искат оставката на здравния министър Кирил Ананиев.

Според една от пациентските организации този мораториум обрича хората на смърт. Той ще засегне пациенти с някои видове болести – левкимия, белодробна фиброза, ревматоиден артрит, рак на млечната жлеза и други.

Самият Ананиев през почивните дни заподозря протестиращи, че изпълняват корпоративни интереси.

„Страшно много ме обидиха думите на здравния министър. Аз тук съм в качеството си на пациент, както и на представител на пациентска организация „Една от 8” – фондацията, която създадох преди четири години за жени с рак на гърдата. Аз и моето семейство сме инвестирали стотици хиляди левове. Нека здравният министър да назове тези, зад които стоят корпоративни интереси. По скоро аз се питам кой се опитва да манипулира нас – пациентите?”, заяви Нана Гладуиш от Фондация „Една от 8“ пред „NOVA“.

Протест пред НС срещу мораториума върху нови лекарства >>>

Според проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Екатерина”, има обаче елемент на спекулация по темата.

„Аз бих се присъединил към приказките, че има елемент на спекулация. И според мен се спекулира повече с това, че се подлага на риск живота на пациентите, отколкото с това, че се въвежда някаква мярка, която не е прецедент в Европа и е въведена в много страни. Аз съм убеден, че няма да останат пациенти без съвременно лечение”, коментира проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Екатерина”.

По думите му в България отношението на финансите, които се изразходват за лекарства, спрямо парите, които се изразходват за доболнична и болнична помощ, е много по-висок отколкото средните за Европа. В различните държави парите, които се отпускат за лекарства, варират между 13 и 17%, а у нас те са около 30 на сто.

Едно ново лекарство за по-малко от 5 години няма как да докаже дали е ефективно, добави проф. Генчо Начев.

„Аз работя на трудов договор на максимален осигурителен праг, както и на друг договор, където плащам осигуровки. Имам допълнително здравно осигуряване. Два пъти съм се лекувала, при това не в България. Два пъти съм била онкопациент и съм идвала тук за едни последващи терапии. Непрекъснато доплащам медикаменти”, възмути се Нана Гладуиш от Фондация „Една от 8“.

По първоначални намерения от 2018 г. Здравната каса е трябвало да започне да осигурява 10 различни препарата за пациенти с тежки заболявания. Тези първоначални намерения обаче засега няма да станат факт, защото в проектозакона за бюджета на фонда е записано, че няма да плаща за нови лекарствени продукти, няма да сключва договори и за нови клинични пътеки и процедури с болниците.

Според здравния министър наложеният мораториум за нови лекарства няма да засегне лечението на пациентите.

„32 молекули са предложени за следващата година, за 29 има най-добрите лекарства, които се прилагат в Европа (…) Само за 3 молекули няма, те са за много редки болести, но за тях ще намерим решение през бюджета на МЗ”, каза jтази сутрин министър Ананиев пред bTV.

По думите му мораториумът е спестил над 40 млн. лв. на касата и наложеното от държавния глава вето няма „никаква доказателствена сила”.

Министър Ананиев се ангажира, че с новия си бюджет НЗОК няма да обръща гръб на нито един пациент, въпреки обвиненията на президента заради мораториума.

В петък президентът Румен Радев наложи вето над този параграф от закона с аргумента, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.
Вашият коментар