С дарения реставрират църквата св. Стефан в Истанбул


С дарения реставрират църквата св. Стефан в Истанбул

На връх празника на Свети Стефан българи и турци продължават да реставрират желязната църква в Истанбул. В момента се събират средства за позлатяването на иконостаса. Следващата година предстои да бъде открит и обзаведеният с антични мебели метох на храма.

Църквата „Св. Стефан“ е била проектирана така, че да може да бъде разглобена, тъй като се намира на неутсойчив терен. С годините тя е поддала в задната си част и има сериозни пукнатини. Сега теренът е укрепен, а куполът е реставриран с високотехнологични материали.

Лука Станчев, председател на Граждански клуб – Пловдив:

– Това е вечно. Няма друг такъв позлатен храм независимо дали е арменски, католически, турски в цяла Турция.

Още преди четири години всичките 40 стари икони в иконостаса на българската църква „Св Стефан“ бяха реставрирани. Сега предстои храмът да бъде боядисан отвътре и отвън. Материалите са осигурени с даренията на пловдивски организации.

Лука Станчев, председател на Граждански клуб – Пловдив:

– В този момент се стяга цялата метална конструкция плюс тези малки кубенца, които са 42, тях турците ще ги позлатят със златен варак.

Лука Станчев очаква жестът, който се прави към побратимения на Пловдив – Истанбул, да се върне, и нашата съседка да ни подаде ръка, когато Градът на тепетата кандидатства за Европейска столица.Подобни новини

Вашият коментар