Тайната на младостта е яденето на шоколад и пиенето на червено вино


Тайната на младостта е яденето на шоколад и пиенето на червено вино

Яденето на шоколад и пиенето на червено вино могат да предотвратят бръчки, твърдят изследователи. Учените открили, че и двете помогнаха за подмладяване на старите клетки, карайки ги да изглеждат по-млади.

Повече шоколад, повече вино

Когато застаряваме, нишките на ДНК-то в клетките ни постепенно губят защитните теломери. Екипът от изследователи прилага съединения, базирани на химикали, които естествено се срещат в червено вино, тъмния шоколад, червеното грозде и боровинките. Тези храни са богати на флавоноиди, които са известни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.

В рамките на часове от опита, с тези, така наречени, реверсаролови аналози, старите клетки започват да се делят и теломерите им стават по-дълги.
Д-р Ева Каторе, изследовател в университета в Ексетър, която са извършени експериментите, е изненадана от степента и бързината на промените в клетките. „Когато видях някои от клетките в съдовете за култивиране, не можех да повярвам. Тези стари клетки изглеждаха като млади клетки. Беше като магия. Повторих експериментите няколко пъти и във всеки един случай клетките се подмладяваха. Аз съм много развълнуван от последиците и потенциала за това изследване.“

И все пак… с едно наум

Пиенето на чаша вино или бутилка бира на вечер може да намали риска от ранна смърт. Умереното пиене – определено като до седем напитки седмично за жени и 14 за мъже – значително намалява риска от смърт от сърдечни заболявания и други проблеми. Дам Сали Дейвис, британския лекар, направил проучване сред повече от 300 000 американци, заявява, че няма „безопасно ниво“ на пиене. Изследвания от университета в Тексас и университета Шандонг в Китай сочат, че ползите за сърцето ясно надделяват над рисковете, особено сред възрастните хора.

http://bistro.bg
Вашият коментар