Тези храни изчистват токсините от организма


Тези храни изчистват токсините от организма

Организмът ни е подложен на вредното влияние на токсините всеки ден. Ако подберем храната си правилно, можем да премахнем тези вещества и да се преборим със свободните радикали. Напоследък думата детокс е много популярна. Има чайове, специални бутилки и какво ли още не, за което се смята, че помага за пречистване на организма.

Поне един ден от седмицата трябва да бъде за пречистване или така наречения детокс. Това може да стане чрез определени храни.

Цвекло

На много места по света цвеклото се използва за натурално средство за пречистване на кръвта и черния дроб, за зеленчук, който зарежда тялото с енергия. Цвеклото, тиквата, морковите, са чудесни детоксикатори, особено през есента и зимата, когато пазарът ни предлага изобилие от тях.

Редовната консумация на цвекло доставя на организма вещества като фолат, манган, калий и фибри. Всички те са полезни за предотвратяване на умората, подобряване на кръвния поток и неутрализиране на тежките метали и токсини в тялото.

Чиа

Семената са чудесен източник на фибри. Една супена лъжица с тях съдържа около 5 грама. Тоест само няколко супени лъжици чиа на ден са ни достатъчни, за да си осигурим половината от нуждата на тялото от влакна. Фибрите са полезни, защото помагат на храната да се движи по-свободно в червата, подобрява тяхната функция и процеса на изхождане.

Фибрите осигуряват чувство на ситост в стомаха, което регулира холестерола. Преди да започнем да употребяваме чиа трябва да знаем, че семената се накисват предварително във вода.

Копър

Копърът се използва за подпомагане на храносмилането след преяждане в много от източните култури. Растението има успокояващ ефект върху храносмилателната система и същевременно доставя на организма ни витамин С и фибри. Те имат антибактериални свойства и повишават имунитета. Копърът може да се използва суров или варен в ястията, както и под формата на чай.

Има етерично масло от копър, което се използва за колики при бебетата, облекчаване на стомашните спазми, намаляване на подуване след хранене.
Вашият коментар