Тръмп: Русия контролира напълно Германия


Тръмп: Русия контролира напълно Германия

Американският президент Доналд Тръмп започна гневно нападение срещу Германия в началото на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел в сряда, заявявайки, че „неподходяща“ сделка с газ с Москва превърнала Берлин в „пленник“ на Русия.

Тръмп хваnа неподготвен генералния секретар на НАТО Йенс Столънтенберг, изоставяйки учтивата формалност на закуска и отново отправи остри думи към Берлин и други съюзници, че не си плащат за пътуването.

 

„Германия е пленник на Русия, защото получава толкова много енергия от Русия“

каза Тръмп, имайки предвид сделката на Берлин за газопровода „Северен поток-2“. „Всички говорят за това по целия свят, те казват, че ви плащаме милиарди долари, за да ви защитим, но вие плащате на Русия милиарди долари“. Тръмп допълни, че „Германия е напълно контролирана от Русия“.

Германия има най-голямата икономика в ЕС и отдавна е oбвинявана от американските администрации, че не допринася със справедлив дял за операциите на НАТО, но Тръмп е особено язвителен.

„В крайна сметка 70% от Германия ще бъде контролирана от Русия с природен газ, така че вие ми кажете – дали е уместно?“, попита той. „Германия е напълно контролирана от Русия, защото ще получи от 60 до 70% от енергията си от Русия и нов тръбопровод и ще ми кажете дали това е уместно, защото аз мисля, че не е така и

мисля, че това е много лошо нещо за НАТО“.

Той продължи да обвинява Германия, че е изразходвала „малко над 1%“ от своята икономическа продукция за отбрана, в сравнение с 4,2%, изразходвани от САЩ „в реални цифри“.

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лейен отхвърли обвиненията на Тръмп за руския контрол. Малко след изказването на американския държавен глава тя заявила: „Без съмнение ние имаме много проблеми с Русия. От друга страна също е без съменение, че трябва да поддържаме комуникацията между страните, независимо дали са съюзници или опоненти“.

Срещата на върха в Брюксел идва по-малко от седмица, преди Доналд Тръмп да проведе първата си среща с Владимир Путин в Хелзинки,

като съживи тревогите сред американските съюзници заради близостта му до руския президент. Президентът Тръмп шокира мнозина, споделяйки, че срещата на върха в НАТО може да се окаже по-трудна, отколкото следващата му среща в понеделник с Путин.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск го обвини, че критикува Европа „почти ежедневно“, като написа в социалната мрежа Туитър:
Вашият коментар