Уникална златна тоалетна функционира в Ню Йорк


Уникална златна тоалетна функционира в Ню Йорк

Най-забележителната тоалетна в света ще потъне в забвение от 15 септември. „Америка“ – така се нарича напълно функционална тоалетна от чисто злато, която може да се използва на 5-ия етаж в известния нюйоркски музей „Гугенхайм“.

Творението е дело на италианския скулптор Маурицио Кателан и е изработено от 18-каратово злато и бе монтирано в музея през септември 2016 година досега на опашка да видят инсталацията са се редили повече от 100 хиляди души от цял свят.

Някои от посетителите прекарвали повече от час в тоалетната, разкрива куратора на музея Нанси Спектър пред „Ню Йорк Таймс“. Тя все пак предполага, че повечето посетители просто са си правили селфи със златния трон, както шеговито го наричат в музея, а не са го използвали по предназначение.

За едни това е върхът на кича, а за други има много символично значение. Както и да бъде приемана, „Америка“ ще бъде демонтирана на 15 септември и все още не се знае какво ще се случи с нея, а решението все пак се очаква да бъде взето от нейния автор.
Вашият коментар