УЧЕНИ ИЗПОЛЗВАХА СИНТЕТИЧНИ ДИАМАНТИ ЗА РАЗВИТИЕ НА КВАНТОВИТЕ КОМПЮТРИ


УЧЕНИ ИЗПОЛЗВАХА СИНТЕТИЧНИ ДИАМАНТИ ЗА РАЗВИТИЕ НА КВАНТОВИТЕ КОМПЮТРИ

Учени смятат, че диамантите могат да бъдат солидна основа за практическите квантови компютри. Според тях можем да използваме дефектите в диаманта с размера на атом, за да съхраняваме квантови битове. Но има един проблем. Най-честия дефект, където азотният атом заменя въглеродния атом, излъчва такъв широк спектър от светлина, че той става неизползваем. Въпреки това екип от изследователи са намерили начин да поддържат тези неточности в рамки: те използват силиций, който отделя значително по-тесен диапазон от светлина.

Номерът включва синтетичен диамант с дебелина само 200 нанометра, с оптични кухини по неговата повърхност (за увеличаване на яркостта на светлинната емисия). Екипът успява да създаде повече силициеви дефекти чрез обстрелване на диаманта с електронни лъчи (което създава повече кухини). Колкото повече се повтаря този процес, толкова повече дефекти се получават.

Технологията все още е далеч от крайно представяне, но учените вярват, че в близко бъдеще квантовите компютри ще работят именно с помощта на диаманти.

 

 
Вашият коментар