Франция поиска 600 милиона евро от „Майкрософт“


Франция поиска 600 милиона евро от „Майкрософт“

Данъчните власти във Франция настояват Microsoft да плати не по-малко от 600 млн. евро, тъй като компанията е използва дъщерното си дружество в Ирландия за фактуриране на плащания от нейни клиенти в страната, предава Technews.

France24 твърди, че Франция не е получила приходи от транзакциите, извършени от Microsoft на местно ниво, защото всички продажби са преведени през Ирландия.

Макар че е една от най-големите технологични компании в страната, софтуерният гигант е платил само корпоративен данък в размер на 32,2 милиона евро през 2016 г., отбелязват французите.

Microsoft, от своя страна, не е съгласна с твърденията на данъчните власти и заяви, че компанията „действа в съответствие със законите и подзаконовите актове във всички страни, в които работи, като си сътрудничи тясно с данъчните органи, за да осигури пълно съответствие с местните закони“. Т.е. Microsoft твърди, че спазва местните закони и не използва схеми за избягване на данъчно облагане.

Подобни проблеми с данъчните власти имат и други високотехнологични компании от САЩ, които оперират в Европа. Франция и Германия дори разработват специално законодателство, за да могат да изкарат повече от данъци на техонологичните гиганти.
Вашият коментар