Френски шик в L’instant


Френски шик в L’instant

Крем от гъши дроб с карамел – едно от изкушенията на заведението

Когато прекрачите прага на столичния френски ресторант L’instant, ще ви посрещне усмихнатата салонна управителка Карин Станишевa. Без да се натрапва, тя деликатно ще ви настани и ще ви разведе из изисканото меню. На пръв поглед вкусовите комбинации може да ви шокират– крем от гъши дроб с карамел, сурово месо с лук и сладък, хрупкав чипс, пастет с аромат на коледни подправки. Когато опитате ястията, определено ще си промените мнението.

„Идеята ни беше да създадем гурме заведение. Главният готвач Антоан Верест е съставил менюто. То се развива с течение на времето и е съобразено със сезона.  Антоан е работил е в Париж, Мелбърн, Монреал и Дубай”, обяснява за „Монитор” Карин. Пътуванията на chef Верест са го вдъхновили да експериментира с модерни и екзотични варианти от традиционната френска кухня „Внасяме продукти както от Франция, така и работим с български производители, на които имаме доверие за качеството. В постоянното меню фигурират ястия с гъши, патешки дроб, сьомга, миди ”Сен Жак”, заешко филе, говеждо Black Angus, свинско, лаврак, риба махи-махи”, разказва Антоан. От супите непременно опитайте рибена супа със сос руй и хрупкави крутони. Предястията също ще погалят небцето ви. Гъши дроб терин с порто, круша с аромат на вино, карамел или гравлакс от сьомга, жулиен от зелена ябълка и емулсия с копър – изборът е ваш. Основното меню може и да ви изглежда трудно за разбиране, но с помощта на Карин всичко ще ви се изясни. От рибните ястия внимание заслужава филетираният лаврак на плоча със зеленчуков тиан със сос бьор блан. Ако сте любители на морските дарове, мидите „Сен Жак” със задушени тиквички и пюре от моркови ще ви пренесат на Френската Ривиера. Месните ястия са представени от патешко, заешко, говеждо Black Angus и свинско. Патешко магре, козе сирене и картофи гато, сос от червени боровинки; говеждо месо Black Angus, поднесено с гратен дофиноа и сос от зелен пипер, заемат основно място в менюто. Винената листа е богата и ще задоволи и най-изискания вкус. Присъстват както френски вина, така и български, които са за износ. Десертите не са описани в менюто. Всеки ден сладките изкушения се сменят, но винаги може да опитате крем брюле с хрупкава карамелена коричка, свеж лимонов тарт с леко карамелизирано одеяло от целувка, или бадемови сладки макарони. Обстановката на заведението е уютна и предразполага към уединение. В L’Instant Restaurant могат да се настанят до 70 души и още 100 правостоящи.За да резервирате ресторанта, трябва да бъдат направени предварителен договор и даден депозит най-малко 1 месец преди събитието.

от кухнята на L’instant разкриха следната рецепта:

Френски макаронНеобходими продукти 100 г шоколад2 с.л. какао1 ч.ч. захар50 мл сметана течна4 бр. яйчен белтъкНачин на приготвяне: Разбивате белтъците на гъст сняг с щипка сол, добавяте захарта на три пъти и най-накрая сипвате какаото. В тава, покрита с хартия, поставяте една лъжица от сместа, като внимавате купчинките да са еднакви. Пече се в предварително загрята на 150 градуса с фурна 35 минути. Отворете леко фурната и оставете целувките да изстинат. След като изстинат, разтопете шоколада на водна баня, разредете със сметаната и слепете целувките по две. Важно условие за правене на целувки е белтъците да са на стайна температура и съдът, в който ще ги разбивате, да е напълно сух.



Вашият коментар