Хиляди българи са глобени и с отнети книжки в чужбина


Хиляди българи са глобени и с отнети книжки в чужбина
Хиляди български шофьори са с глоби зад граница и с отнети книжки. Най-много нарушители са засечени в Германия, Румъния и Гърция.
Нарушенията са главно за шофиране без застраховка, след употреба на алкохол или наркотици. 3000 българи всяка година получават „честитки” от чужбина, а над 1000 остават без книжки. Дори и да си платят веднага, често минават месеци, докато си ги приберат обратно, отбелязва bTV.

„Понякога в нашата съседка Румъния се губи някъде около половин година, независимо от срока на наказанието. Този, който е наказан, дори и да му е изтекло наказанието, не може да получи нова книжка, тъй като старата му е отнета от полицията в съответната държава”, обясни Алекси Стратиев, бивш началник на „Пътна полиция”.

Отнетите книжки се изпращат в българските мисии зад граница, минават през Външно министерство и накрая пристигат в КАТ, обясни шефът на пътната полиция Бойко Рановски.

Проверява се дали е платена глобата и потърпевшият си получава свидетелството обратно.

„70 евро беше глобата, ако я платиш веднага – 35. Говорил съм по телефона и продължавам да говоря, без хендсфри, на късмет”, признава шофьорът на камион Христо Христов.

Шофьори от Благоевград се оплакват от грубо отношение на гръцки полицаи. Иван Николов например е глобен 300 евро там и твърди, че след проверката номерата на камиона му били свалени и стъпкани на земята.
Вашият коментар