Юнкер: Европа е част от ДНК-то на България


Юнкер: Европа е част от ДНК-то на България

Европа е част от ДНК-то на България и от първия ден на присъединяването ѝ към Европейския съюз тя се държи като основател на Съюза, докато някои от основателите не винаги се държат като такива. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция в Брюксел след срещата с премиера Бойко Борисов за приоритетите на Българското председателство и съвместното заседание на кабинета правителството ни и Колегиума на комисарите, предава „Фокус“.

„Проведохме едни ползотворни дискусии по различни въпроси, благодарение и на българския комисар Мария Габриел, която върши неимоверно добра работа тук. България за мен не е нова страна, защото аз бях този, който подписа договора за присъединяване през 2005 година, защото бях председател на Европейския съвет“, отбеляза Юнкер.

„Харесва ми мотото на Българското председателство – „Съединението прави силата“. Вярно и трябва да се доказва. И ще се доказва през шестте месеца на българското председателство. България ще бъде столицата на Европа през тези шест месеца и това е уникална възможност за тази толкова красива страна, за прекрасния български народ да докаже, да демонстрира, че българите знаят какво представлява Европа. Защото Европа е част от ДНК-то на България и от първия ден на присъединяването на България към ЕС тя се държи като основател на ЕС, а основателите не винаги се държат като такива“, коментира Юнкер и повдигна темата за влизането на страната ни в Шенген, като за пореден път изрази подкрепа то да стане факт.

„Етественото място на България е в Шенгенското пространство. Казах това от самото начало – аз съм толкова „за“ за това да се присъединят България и Румъния към Шенгенското пространство“, допълни председателят на Еврокомисията.

Що се отнася до Еврозоната той посочи, че се възхищава на представянето и на резултатите на България.

„България е страна, в която има бюджетен баланс, има много нисък публичен дълг в сравнение с останалите. Имаме страни, които са в Еврозоната и са много отвъд цифрите на България. Предложих предсъединителна помощ на онези страни, които са членове на ЕС и искат да се присъединят към Еврозоната. Мога да кажа, че България е готова и ако иска, може да прилага тази помощ съвсем свободно“, заяви още Юнкер.

По отношение на доклада от механизма за мониторинг, който трябва да излезе следващата седмица, председателят на ЕК изрази надежда, че той ще бъде положителен.

„Обсъдихме и политиката в сложния регион, в който България играе основна роля. Моето убеждение е, че ние трябва да запазим открита европейската перспектива за Западните Балкани. Неколкократно съм повтарял, че макар и да не е възможно нови държави да се присъединят към ЕС преди 2019 година, бих искала европейската перспектива да не се разбира като покана, а като континентална необходимост за въпросните страни, които ще посетя тръгвайки от Варна през пролетта на 2018 година. Радваме и идеята на Българското председателство и на министър-председателя Борисов да се организира среща на правителстевните и държавните ръководители на 17 май 2018 в София“, отбеляза още Жан-Клод Юнкер.
Вашият коментар