Юнкер: Тереза Мей е труден събеседник, такъв съм и аз


Юнкер: Тереза Мей е труден събеседник, такъв съм и аз
Все още не е възможно да постигнем цялостно споразумение с Лондон, започваме последния кръг преговори, заяви Жан-Клод Юнкер.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че въпреки днешния „приятелски“ разговор с британския премиер Тереза Мей, все още не е възможно двете страни да постигнат цялостно споразумение по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Юнкер изрази това мнение в съвместно изявление с Мей, след което на журналистите не бе дадена възможност да задават въпроси, предаде БТА.

Това не е провал, а начало на последния кръг преговори. Очаквам до края на седмицата преговорите да бъдат възобновени, добави той.

Въпреки големите ни усилия и напредъка от последните дни, има нужда от допълнителни преговори. Готови сме да възобновим преговорите по-късно тази седмица, сближихме позициите си днес.

Тереза Мей е труден събеседник, защитава гледната точка на Великобритания енергично, както правя и аз от името на ЕС, обобщи Юнкер.

Мей се ограничи единствено с оценката, че има „голям напредък“. Тя се присъедини към мнението, че остават някои различия и има нужда от още договаряне.

След като каза това, Мей се отправи на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Разговорът й с Юнкер днес продължи близо четири часа – далеч над предварително предвиденото.
Вашият коментар