Ядките са полезни за интелекта


Ядките са полезни за интелекта
Освен че осигуряват защита от сърдечносъдови и ракови заболявания, ядките стимулират интелекта, подобряват паметта и подпомагат оздравителния процес.
Американски учени от университета „Лома Линда“ консумацията им е свързана с подобрението на редица мозъчни функции – възприемане, учене, познавателни способности, запаметяване.

За целите на изследването участниците в него са консумирали шест вида ядки – шамфъстъци, бадеми, кашу, пекан (вид орех), орехи и фъстъци, които технически не са ядки, тъй като растат в земята, но са били включени в проучването.

Изследователите са установили, че най-полезни за учене, запаметяване и по-дълго съхраняване на усвоената информация са шамфъстъците. Оказало се също, че фъстъците подпомагат най-успешно оздравителния процес след заболяване, и действат благоприятно върху съня.

Въпреки че всички ядки са богати на антиоксиданти, най-ценният източник на полезните вещества са орехите.

„Настоящото проучване показва, че ядките са толкова полезни за мозъка, колкото и за останалите части на тялото. Очакваме бъдещи изследвания да потвърдят, че те играят още по-голяма роля за доброто мозъчно здраве и за нервната система като цяло“, казва ръководителят на екипа Лий Бърк, цитиран от БТА.
Вашият коментар