3 начина да се разберем със слънцето


3 начина да се разберем със слънцето

Слънцето е наш приятел, определено. Напоследък обаче, отвсякъде и с излишно плашещ тон се тръби как трябва да избягваме слънцето, какви последствия носи и т.н. Но слънцето е от голямо значение за нас и колкото повече, толкова по-добре. Слънцето спомага за много жизненоважни функции, като например формиране на витамин Д. Скорошни проучвания показват, че глобално, а и в България, хората страдат масово от дефицит на витамин Д. А, той е изключително важен за много функции на човешкия организъм – отговаря за имунната система, за нервната, за плътността на костите, а липсата му води до хронична умора, разклатена имунна система и по-сериозни заболявания.

Всъщност България попада в тази зона в света, където вместо препоръчителната концентрация от 75 nmol/L нивата на не малък процент от населението движат от около 50nmol/L. Естествено цифрите са относителни и заради сезона, но показват много обезпокоитена тенденция.

И така – слънцето ни е важно. Но, винаги има „но“. Когато се излагаме на слънце, трябва да се грижим за кожата си. Прекомерното и най-вече не защитеното излагане на слънце може да доведе до сериозни проблеми, дори до рак на кожата.

Затова е важно да се разберем с този наш приятел.

1. Мажете, мажете

Лосионите за слънце не са само за плаж. Те са за цялото лято и трябва да си слагате когато излизате. Достатъчни са само 15 минути слънце на незащитена кожа на възрастен човек, за да почнат да настъпват дегенерационни проблеми, а също и зачервяване и изгаряне. Кожата на лицето пък е най-незащитена.

Особено чувствителна е детската и бебешката кожа, където не може да си позволите и секунда без защитен крем.

Най-важното за лосионите е намазването поне 15 минути преди излизане и енергичното втриване в кожата. Не забравяйте ушите, кожата зад ушите, носа, колената и лактите. На плажа тази процедура трябва да се повтаря всеки час и особено след излизане от водата.

Подхождайте с внимание към маслата за тен – те са силно неподходящи (дори и да имат UV фактор) за хора със светла кожа, както и за хора, които не са се излагали на слънце.

[img original]32656421[/img]

2. Покривайте се

Добре е в най-горещите часове на деня, ако ви се наложи да илизате, дори и да сте намазани, да се покривате. За дамите с лек шал, шапките са много полезен,не само, моден аксесоар.

Ползвайте задължително слънчеви очила с проверена UV защита. Освен че ще избегнете стареенето на кожата в нежните зони на околоочния контур, ще предпазите и очите си от отблясъците на слънцето. Офталмолозите са категорични, че е важно да ползваме качествени слънчеви очила както през лятото, така и през слънчевите дни на зимата.

3. Грижата след

Когато сте излагали кожата си на слънце тя е загубила много от влагата си, раздразнена е зачервена, дори и да сте слагали обилно слънцезащитен продукт.

Много хора подценяват алергичните реакции на слънцето. Напоследък дерматолозите наблюдават засилване на кожните раздразнения – кожата (особено на лицето) се покрива с пъпчици, още повече при комбинация от морска вода и слънце.

Затова е препоръчително да се употребяват натурални продукти за облекчаване на кожата след излагане на слънце.

Липсата на стероиди, хормони, кортизонни вещества, алкохол, следи от антибиотици е от ключово значение да помогнете на възстановяване на кожата.

От изключителна важност е препаратът за след слънце да съдържа алое вера, което има охлаждащо и хидратиращо въздействие, както и лавандула, която успокоява раздразнената кожа.

Може да се намажете няколко пъти, кожата ви трябва да е бувално потопена в полезните съставки, за да не остарява и да се възстанови.
Вашият коментар