4 дълги уикенда около празниците догодина


4 дълги уикенда около празниците догодина

Няколко понеделника също ще са почивни, заради приетото решение на МС да се почива в понеделник, ако празничната дата се пада в събота или неделя. Това се отнася за Деня на Освобождението на България, Гергьовден и Деня на независимостта.

Първият дълъг уикенд през 2018 г. ще бъде за 3-ти март, който се пада в събота. Така работещите ще получат три почивни дни – от 3-ти до 5-ти.

Втората поредица почивни дни ще e месец по-късно, когато за Великден неработните дни ще са 4 – от 6-и април Разпети петък до 9-и април.

Третият дълъг уикенд ще е в края на септември за Деня на независимостта, който следващата година е в събота.

Последната възможност за дълга почивка работещите ще имат около коледните празници. Заедно с уикенда преди Рождество Христово неработните дни ще са 25, до 26-и декември.

Рекорден брой почивни дни през настоящата 2017 година преброиха  работодателите. По техни изчисления това ще доведе до над 1 млрд. лева пропуснати ползи за бюджета, по-ниски заплати и ще накара една четвърт от компаниите у нас да намалят производството си.

Бизнесът лансира нова идея срещу почивните дни и поиска да се определи минимум от работните дни в годината, който да не бъде прекрачван.

Асоциацията на индустриалния капитал в България изчисли, че почивните дни през тази година са рекорден брой – 117 срещу едва 248 работни и обяви 2017-та за най-мързеливата година в България. Догодина няма да е по-различна – работните дни през 2018 г. ще са 249.

Последните празници за тази година 

След като отработването и сливането на почивните дни отпадна като практика, тази година ще почиваме с един ден повече по Коледа.
23 и 24 декември се падат в събота и неделя, а 25 и 26 са Коледа и официално се почива, но тъй като Бъдни вечер е в неделя, по новата схема ще се почива и в сряда на 27 декември. Така ни се падат цели 5 поредни почивни дни – от 23 до 27 декември.

Около Нова година ще почиваме само три дни. 30 и 31 декември се падат събота и неделя, а 1 януари е понеделник. Вторник, 2 януари, е официален работен ден.
Вашият коментар