4 симптома на тялото, че се нуждае от Витамин К


4  симптома на тялото, че се нуждае от Витамин К

Едва ли сте чували за Витамин К, но той е изключително важен за здравето на организма ви. В тази статия ще може да научите симптомите, свързани с недостига му, както и какво представлява всъщност той.

Случвало ли ви се е да ви потича внезапно кръв от носа?

Витамин К е мастно-разтворим витамин, поради което нашите тела го съхраняват в мастната тъкан и черния дроб. Той е най-известен с ролята си в съсирването на кръвта и предотвратяване на прекомерното кървене.

Витамин К е от съществено значение за изграждането на здрави кости, предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, взема участие в различни телесни процеси. Той е важна добавка към витамин Д и калция, необходима за пълноценното им усвояване.

Но хората често го подценяват, а често дори и не знаят за съществуването му. Хубавото е, че съществуват много храни, които са богати на този витамин – зелените.

Кои са четирите признака, че тялото ви има недостиг на витамин К:

1. Лесната поява на хематом е основен признак. Хората често се оплакват, че получават синьо петно при удар или дори без изобщо да си спомнят откъде е дошло нараняването.

2. Необичайното кървене алармира за недостиг на витамин К! В някои случаи това може да бъде изключително опасно – например ако ви предстои операция, процедура или дори да отидете на зъболекар.

3. Прекомерното натрупване на калций в ставите пречи на нормалното им функциониране. Витамин К действа като проводник, който доставя витамин D на правилните места. Следователно, при ниски нива на витамин К, витамин D се съхранява в „погрешните“ зони като ставите и хрущяла.
Вашият коментар