Скоростта на ветровете в урагана „Ирма” достигна 297 километра в час


Скоростта на ветровете в урагана „Ирма” достигна 297 километра в час

Скоростта на ветровете в урагана „Ирма” достигна 297 километра в час, като поривите са до 380 км/ч. Само за часове в зоната на най-мощната буря, регистрирана някога в Атлантическия океан, падат валежи, колкото иначе са нормални за три месеца.

Откакто през 1966 г. започват да се водят сателитни наблюдения на бурите в региона, не е регистриран ураган с толкова силни ветрове за толкова дълго време.

Днес той ще премине през Пуерто Рико, като се очаква да достигне Флорида през уикенда. Междувременно броят на жертвите на далеч по-слабия ураган Харви в Тексас надхвърли 70.

При това, въпреки че вече се намира на върха петстепенната скала на ураганите на Сафир-Симпсън, „Ирма” продължава да се усилва. Няма друг ураган в историята, който да е поддържал ветрове с такава скорост за толкова дълго време – вече повече от 24 часа.

Последствията от преминаването му през малкия остров Барбуда бяха унищожителни. „Ирма” остави без подслон 60% от населението.

Интензивността на ветровете варира и точният „маршрут” на урагана, чиито диаметър е близо 700 километра, не може да бъде определен. Очаква се той да достигне южния американския щат Флорида в събота или неделя.

Вече са в ход подготвителни мерки за ограничаване на щетите от бедствието. Започна евакуация на най-уязвимите крайбрежни райони, придружена с огромни задръствания. Очаква се най-тежко удара да понесат ниските крайбрежни райони около Маями. Там се намира и огромното имение Мар а Лаго на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Така ураганът може да накара милиардера да се замисли за позицията си, че „глобалното затопляне е лъжа, създадена от китайците”.

Извънредно положение обяви и губернаторът на съседния щат Южна Каролина.

Нещо повече, по стъпките на „Ирма” вече се заражда нов мощен ураган, чието име е Хосе.

Източник: Reuters, CNN, ABC, AFP     Редактор: Николай Киров
Вашият коментар