6-ти септември, Честит ден на Съединението, българи!


6-ти септември, Честит ден на Съединението, българи!

На този ден през 1885 година българите се обединяват, териториалното разделение създадено по изкуствен начин вече е в миналото. Българи с българи започва да делят обща територия.

Разкъсването на българската територия става по-рано, по време на Берлинския конгрес през месец юни 1878 година. Великите сили, решават обособяването да бъде в две територии, Княжество България и Източна Румелия. Последната попада в границите на Османската империя.

Берлинският договор разкъсва българската територия, но за щастие излизат хора на преден план, за които борбата за обединение се превръща в приоритет и мечтана цел. В крайна сметка тази цел е постигната на 6 септември 1885 година след военен преврат осъществен от Българският таен централен революционен комитет подкрепен и от Княз Александър I Батенберг.

Комитетът е създаден през 1880 година. Борбата започва. През 1885 година начело на комитета застава Захари Стоянов и на дневен ред идва пропагандирането за обединение на родната България. Това става с целенасочени публикации и обществени събития. Едно от култовите събития с тази цел е проведеното на връх Бузлуджа, на което се стичат стотици хора от двете разделени територии.

Подготовката е в пълна сила и на 6 септември бунтовниците прекрачват границите на Пловдив и свалят от власт генерал-губернатор Гаврил Кръстевич, назначен на тази длъжност от султана. Създава се временно правителство начело на което застава Георги Странски.

На 6 септември, рано сутринта в Пловдив, е обявено официално Съединението. Това е пример как благодарение на шепа истински българи, подкрепени от народа, ние и до днес сме обединени. Поклон пред тези хора и тяхната смелост да се опълчат срещу безумното решение на Великите сили.

Честит ден на Съединението! Съединението прави силата! Поклон пред всички истински българи! Поклон и пред тези, които са намерили смъртта си в борбата за свобода. Поклон и пред тези, които помнят и никога няма забравят цената на Свободата!
Вашият коментар