Smart пръчици за хранене проверяват дали храната е безопасна


Smart пръчици за хранене проверяват дали храната е безопасна

Рециклирана мазнина за готвене, лисиче месо и вредни химикали – поредица от разкрития за практики в заведенията за хранене разтърсиха Китай. Вероятно това е причината търсещата машина Baidu да представи „умни” пръчици за хранене, пише The Guardian.

Устройството дава информация на потребителите дали храната пред тях е безопасна за консумация.

Говорител на компанията посочва, че идеята се е родила от видео с първоаприлска шега. Тогава Baidu не е имала сериозно намерение да разработи продукта, но концепцията е провокирала ентусиазъм както сред широката публика, така и сред служителите на търсачката.

Компанията представи последната фаза на разработка на устройството. Ново видео онагледява как потребител поставя електронните пръчици в три различни купички с олио за готвене. Сензори засичат температурата на олиото и анализират годността му за консумация, и като резултатите се показват на приложение за смартфон. Пръчиците светват в червено, когато установят вредно съдържание.

Безопасността на храните е сериозен проблем в Китай, но все още не е ясно дали изобретението ще започне да се произвежда с комерсиални цели. Baidu е произвела ограничен брой прототипи, като все още не е обявила информация за цената.
Вашият коментар