Toyota се заема с производство на водородни влекачи


Toyota се заема с производство на водородни влекачи

Японците представиха прототип на тежкотоварен автомобил с горивни клетки

Toyota обяви плановете си за серийно производство на тежкотоварни камиони с горивни клетки. Премиерата на прототипа на камиона се състоя в пристанището на Лос Анжелис, Калифорния.

Програмата за създаване на екологично чисти автомобили е получила наименованието Project Portal. Представеният камион съответства на клас 8 според американските стандарти и може да превозва товари до 36 тона.

Задвижващите агрегати, в които е използвана технологията на лекия автомобил Mira, имат мощност от повече от 670 к.с. и 1800 нм въртящ момент. При пълно заредени резервоари влекачът е в състояние да измине над 320 километра, а зареждането им с водород не трябва да отнеме повече от 20 минути.

Компанията Toyota също така разработва и пътнически автобуси, задвижвани  на горивни клетки. Предполага се, че те ще транспортират гостите на Летните олимпийски игри в Токио, които ще се проведат през 2020 г..

В момента Toyota произвежда серийно само един модел, задвижван с  водород – Mirai. Той е оборудван със задвижваща система с мощност 153 конски сили, която генерира енергия чрез химична реакция между кислород и водород. За две години японският производител успя да продаде само няколкостотин такива коли.

https://www.ams.bg/content/toyota-se-zaema-s-proizvodstvo-na-vodorodni-vlekachi-023225
Вашият коментар