Представят книга за съхраняване на културното наследство на арменците в България

В петък, 06 юли, от 18.00 ч. в Историческия музей в Русе ще започне представянето на книгата „Опазване и съхраняване на културното наследство на арменците в България: актуално състояние и проблеми“. Автор на монографията е д-р Надя Владимирова. Организатори на събитието са Издателство „Авангард принт“ и Регионален исторически музей – Русе.

Монографията е разработена въз основа на успешно защитен дисертационен труд от автора в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) – София през 2015 г. Книгата стъпва на теренно изследване, проведено в продължение на четири години и обхванало осем български града с арменска общност –  София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Шумен, Хасково и Пазарджик и един град в чужбина – Рим, Италия. Трудът се фокусира върху актуалното състояние на общността, културното наследство и проблемите на неговото опазване и съхраняване. 

Д-р Надя Владимирова е възпитаник на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). От 2013 г. Надя Владимирова работи като експерт в Отдел „Държавен архив” – София.

Книгата се издава с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Португалия).

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *