Замъкът Грипсхолм- поглед към минaлото на Швеция

Замъкът Грипсхолм (Gripsholm Castle) е считан за един от най-добре запазените исторически паметници в Швеция. Той се намира на брега на езерото Меларен (Mälaren) в малкия град Мариефред (Mariefred), на 60 км югозападно от Стокхолм.

В момента в кралския замък Грипсхолм може да се види уникална изложба на шведския интериорен дизайн от времето на Густав Васа до наши дни (от XVI до XIX век), с великолепна колекция от мебели и декорации. В замъка също е изложена една от-най големите портретни колекции на велики шведи.

„Националната портретна галерия на Швеция е била преместена тук през 1822г. И до ден днешен изпълнява тази функция. Имаме в наличие 5 000 картини, от които са изложени около 800.“– споделя пред Sofia Press Александър, служител в музея Грипсхолм.

Но каква е историята на замъка, защо е бил построен и каква е била неговата функция, преди да стане музей, са само част от въпросите, които ни вълнуват и за това лично потърсихме отговори на тях, като отидохме до двореца.

Замъкът е построен преди повече от 450 години, като основите на имението са положени още през 1537 година, на мястото на по-стара постройка, съществуваща от 1380 година като фамилно владение на Бо Йонсън (Грип). Царската власт отнема правото на собственост на този род, поради решението за масова конфискация на дворци и имения на крал Густав I през 1526 година. Именно той издига през XVI век новия замък Грипсхолм, който има укрепена стена и внушителни наблюдателни кули във всеки ъгъл.

 „Замъкът е построен за шведската династия Васа, на крал Густав Васа. Той е искал това да бъде крепост, за да може да се използва за отбрана, ако настане военно време или въстание. В последствие се е използвал и от неговите синове, включително и от Дюк Карал, неговият най-малък син, който е живял тук. През XVI век замъкът е пригоден за дом на Дюк Карал.“- разказва пред нас Александър.

Противно на очакванията, замъкът не се е използвал за отбранителни цели, а се е превърнал в затвор. Ерик XIV станал крал след смъртта на баща си Густав I, но по-малкият му брат Йохан подготвил заговор против него. Той превзел крепостта на Або (с финландското название Турку), а Йохан и съпругата му Катарина Ягелоника са били заключени в затвора от Ерик XIV за пет години. По-късно Йохан отново се възкачва на престола и праща в затвора своя брат.

„По-късно Грипсхолм се е превърнал в убежище за шведските кралици, а от началото на 1770 г. до края на 1780 г. в него е живял Густав III, кралят на Швеция. Тогава той е направил големи интериорни промени в замъка. По-голямата част от интериорите тук са от края XVIII век. Густав III също така е построил и красив театър на третия етаж в замъка. Той е известен и като краля на театрите, защото наистина ги е обичал и е построил много от тях в шведските замъци.“-споделя още Александър.

През 1890г. замъкът е бил реставриран, според представите на хората, за това как той е изглеждал през XVI век. Това разказва Александър пред нас. -„Именно за това повечето стаи на първия етаж са реставрирани през тази година.“

„Замъкът в момента е собственост на шведското правителство, но кралят има право да използва всеки един от 11те кралски замъка. Той решава как те трябва да бъдат използвани. В момента кралската фамилия не живее тук, но понякога посещават замъка. Последният крал, който е живял тук е Карал XV през 1870г.“-споделя още Александър.

Днес замъкът Грипсхолм е музей, който се е превърнал в една от най-атрактивните туристически дестинации на Швеция, напомняйки за нейното минало. В шведските дворци се разпространява и кралският вестник  -„Кралските замъци“ (Kungliga Slotten), в който може да се видят интервюта на краля, информация за събитията на замъците, исторически статии, както и още друга интересна информация.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *