Лекционен цикъл 100 ГОДИНИ БАУХАУС

20.03.-18.04. Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1

20.03., 18:30 – Въведение в Баухаус, част 1
Баухаус и новият артистичен дух на Европа на ХХ век
Лектор: Любинка Стоилова

27.03., 18:30 – Въведение в Баухаус, част 2
How Bauhaus is Your House?
Интернационализация и глобализация на модернизма през втората половина на ХХ век. Българската архитектура между глобалните влияния и идеологията.
Лектор: Анета Василева

10.04., 18:30 – Баухаус и България
Архитектурен модернизъм преди и след Втората световна война – регионалният прочит на едно глобално движение. Български архитектурни истории, проекти и реализации
Лектори: Любинка Стоилова и Анета Василева

16.04., 18:30 – Баухаус и изкуствата
Нови подходи в художественото образование и практика
Лектор: Изабел Вюнше (Германия)

18.04., 18:30 – Баухаус и жените
Студентки по архитектура в Бауахус – възможности и трудности на едно необикновено спедване
Лектор: Изабел Бауер (Германия)

През 2019 г. се навършват 100 години от основаването на една от най-значимите художествени школи на 20. век – Баухаус. Гьоте-институт България ще отбележи юбилея с редица събития, които целят да представят историята и значението на Баухаус днес, както и да проследят влиянието върху българската архитектура и изкуство.

Програмата вече започна с филмови прожекции, лекции и тематични турове във Варна и Пловдив и сега продължава в София със серия от лекции на специалисти от България и Германия. През март и април в Гьоте-институт ще се проведат пет лекции, които ще представят историята на Баухаус, най-важните му концепции и идеи, значими представители в Германия и по света, влиянието в България.

Лекциите са насочени към широка публика. Всички те ще се проведат на български или респективно на немски с превод на български.

Лектори:

ЛЮБИНКА СТОИЛОВА завършва архитектура през 1977 г. През 1984-1989 г. специализира теория и история на ХIХ-XX в. в Института по теория и история на градоустройството и архитектурата към БАН. По-късните й научни интереси се разпростират и в опазване на недвижимото културно наследство от ХIХ-XX в. в България. Тя е автор на множество статии, съавтор в няколко монографии и съ-съставител на над 10 документални изложби в България и в чужбина. Главен експерт в Музея за история на София (2007-2015). Хоноруван лектор по урбанизъм и визуална култура в Софийския университет (2009-2014). От 1994 г. тя е член на Международната организация за документиране и опазване на обектите на Модерното движение – DOCOMOMO International, и председател на възстановената през 2018 г. българска секция към тази международна организация.Нейна подробна биография и списък на публикации са представени на https://independent.academia.edu/LjubinkaStoilova

АНЕТА ВАСИЛЕВА е архитект, архитектурен критик и публицист и доктор по история и теория на архитектурата с фокус върху архитектурата от втората половина на ХХ век. Тя е сътрудник в международния европейски проект ATRIUM – Architecture of Totalitarian Regimes of the XXth Century in Urban Management (atrium-see.eu/bg/), архитектурен наблюдател на културния седмичник “К” (kweekly.bg), член на A10 New European Architecture Cooperative (a10.eu) и секретар на възстановената през 2018 българска работна група към Международната организация за документиране и опазване на обектите на Модерното движение DOCOMOMO International. Анета Василева е съосновател и част от архитектурна група WhAT Association (whata.org/blog), където вече над 10 години се занимава със съвременна архитектурна критика, публицистика, организиране и журиране на архитектурни конкурси.

ИЗАБЕЛ ВЮНШЕ е професор по история на изкуството в университета „Якобс“ в Бремен, Германия от 2001 г. насам. Изследователският й интерес е най-вече в към изкуството на 19 и 20 век, по-конкретно в европейския модернизъм, историческите авангардни движения и абстрактното изкуство. Преподавала е в Калифорнийския технологически институт, Пасадена, САЩ; Скрипс Колидж в Клермонт и в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Работила е по музейни проекти в Музея за изкуства на Лос Анджелис, музея „Нортън Саймън“ в Пасадена, библиотека „Хънтингтън“, Ботаническата градина в Сан Марино и редица художествени колекции. Д-р Вюнце е учила история на изкуството и класическа и християнска археология в Берлин, Москва, Хайделберг и Лос Анджелис. Получава докторска степен от университета в Хайделберг през 1997 г. Сред по-важните й публикации са: Meanings of Abstract Art: Between Nature and Theory (с Пол Кроутър, 2012), The Organic School of the Russian Avant-Garde: Nature’s Creative Principles (2015), Practices of Abstract Art: Between Anarchism and Appropriation (с Вибке Гронемайер, 2016) и BAUHAUS DIASPORA: Transforming Education in Art, Architecture and Design (с Филип Гоуд, Ан Стивън, Андрю Макнамара и Хариет Енквист, предстои да излезе от печат през 2019).

ИЗАБЕЛ БАУЕР е архитектка, историчка на архитектурата и кураторка от Берлин, Германия. Израснала е в Югозападна Германия и е следвала архитектура и история на изкуството в Берлин, както и модернизация на граската среда в Айндховен, Холандия. Била е стипендиантка на Evangelischen Studienwerks Villigst e.V. Работила е като изследовател и преподавател в Техническо висше училище Хамбург-Харбург, Универсирета в Касел и Университета по изкуства в Берлин. Публикации: „Важно беше съзнанието на жените да имат влияние…“ Опитът на жените в строителството в Източна Германия, 1996; Студентки по архитектура във Ваймарската република: ученички на Баухаус и Тесенов (дисертация), 2003.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *