С колко са поскъпнали основни хранителни продукти?

През последната седмица след обявеното извънредно положение станахме свидетели на масово презапасяване с основни храни. Зрители на NOVA сигнализираха за изкуствено завишаване на някои от стоките. Те твърдят, че кутия от адаптирано мляко, която до преди дни е могла да се намери за 32 лв., сега струва над 40 лв. Някои от бурканчетата с детски пюрета са поскъпнали от 20 на 50 стотинки.

„Цените са без изменение с оглед на извънредното положение. Търговците на едро заявиха, че няма да правят пир по време на чума. Българската търговска общност имат адекватно поведение – складовете им са пълни, снабдяването тече нормално. Има хора в търговията на дребно, които решават да спечелят малко повече пари“, каза пред камерата на „Здравей, България“ председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов. Той допълни, че българите не трябва да се притесняват за храната.

„При плодовете и зеленчуците се получават вариации. Лимонът скочи с 82 стотинки, докато при доматите вчера имахме повишение, днес имаме рязко понижение. Може да наблюдаваме и дефлационни процеси, тъй като има доста стоки. Заведението за обществено хранене не е на пазара и това намаля потреблението на доста количество“, каза още Николов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *