Наредбата за отглеждане на кучета задължава стопаните да чистят след тях

Поради извънредното положение по никакъв начин не са отпаднали правилата за отглеждане на кучета, разписани в специална наредба.

В Община Ловеч са постъпили няколко питания на граждани относно задълженията на стопаните на кучета, които са на разходка в паркове и градски градини.

Например гражданка от ул. „Харманска“ разказва какво наблюдава след въвеждане на новите разпоредби за забрана за посещения на парковете, освен за разходка на домашни любимци.

„Живея в близост до градинка, която се превърна в тоалетна за домашни любимци“. Там идвали хора от целия град, но без да чистят след кучетата си, заради което се усеща смрат, а цветята, които са засели преди, сега са съсипани, пише в писмото.

Във връзка с тези сигнали Община Ловеч припомня, че поради извънредното положение по никакъв начин не са отпаднали правилата за отглеждане на кучета, разписани в Наредба за реда на придобиване, притежаване и отглеждане на кучета на територията на Община Ловеч.

Припомняме чл. 11. точка 6, според която собствениците на кучета носят гражданска и административно-наказателна отговорност за действията на животните си. А следващата точка 7 гласи: Собствениците на кучета са отговорни за нанесените от тях вреди. За вредите, произлезли от действията на животните, отговарят солидарно собственикът и лицето, под чийто надзор те се намират.

Освено това според чл. 11, точка 21 собственикът трябва да носи със себе си регистрационните документи на кучето, когато го извежда извън дома.

Община Ловеч чрез Отдел „Контрол и сигурност“ ще следи за спазване на горните изисквания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *