Лили Иванова завещава

Създадена е фондация „Лили Иванова“, чиято цел е да популяризира достиженията на българската музика и култура в страната и чужбина и повишаване на тяхното ниво, съобщават от екипа на най-голямото име в българската поп музика.

По думите им Лили Иванова, която винаги е казвала, че принадлежи на своята публика, отдавна обмисля как да бъде съхранено и след нея огромното ѝ творчество, което е втъкано в културния код на няколко поколения българи. Затова във фокуса на дейността на фондацията от първостепенно значение ще бъде съхраняването на творчеството на „най-големия български поп изпълнител за всички времена“ и опазване на името ѝ за бъдещите поколения като творец със съществен принос за българската култура.

 

ПЕЕЩОТО СЪРЦЕ НА БЪЛГАРИЯ

Мисията на живота на „пеещото сърце на България“, както поетът Стефан Цанев нарече Лили Иванова, винаги е била да дарява любов, да възпява любовта, да създава творчески и естетически категории, пример за нацията.

Фондацията на Лили Иванова ще акцентира именно върху популяризиране и разпространение на това огромно и безценно творчество, като неотменна част от българската културна съкровищница, включително и след нейната кончина, чрез всички възможни аудио, видео, печатни форми и носители.

ПРОЕКТЪТ

В дългогодишната си кариера Лили Иванова ни смайва непрекъснато със своя несломим дух и непрекъснат стремеж да се движи само напред и нагоре, следвайки световни професионални стандарти. Затова в бъдещата си дейност фондация „Лили Иванова“ ще следва нейния път – ще организира всякакви събития и дейности от културен характер – концерти, инсталации, изложби. Ще изготвя документални, рекламни или художествени филми; ще издава книги, сборници и всякакъв род литературни, печатни или потребителски продукти, представящи Лили Иванова пред обществеността като една велика жена-творец, превърнала се в икона, се казва още в съобщението от екипа Лили Иванова.

По думите им само така името на Лили Иванова ще живее в сърцата и на бъдещите поколения като пример на певчески и житейски феномен, отдаден на публиката и на музиката.

За да изпълни целите си, фондацията ще разработва и реализира както собствени проекти, така и ще участва в съвместни програми с чуждестранни асоциации, фондации, правителствени и неправителствени организации, занимаващи се с изкуство и култура.

НАСЛЕДСТВО

Цялото си наследство – духовно и материално, певицата прехвърля на фондацията. В задълженията на фондацията влиза „опазване и управление на имуществото на Лили Иванова след нейната кончина – движимо и недвижимо, финансови активи, права върху интелектуална собственост и други“, се казва още в съобщението.

Изпълнителен директор на фондацията е Лили Иванова, която в своята дейност ще бъде подпомагана от настоятелство. С този свой акт голямата Лили Иванова завещава на най-голямата си любов – публиката, цялото си богатство – творчеството и всички активи от него, се казва още в съобщението.