Градска Художествена Галерия „Атанас Шаренков” Хасково

Градскатата художествена галерия в Хасково е основана през 1962 г. Галерията е разположена в две съседни къщи – еврейска и арменска, обявени за паметници на културата и строени в началото на 20 век. Първоначалният и фонд се състои от няколко живописни творби, взети от Окръжния народен съвет, Българска народна банка и други учреждения в Хасково. През 1964 г. фонда на галерията се увеличава с 500 творби на местните художници Димитър Иванов (Лицо) и Петър Толчев. Това са предимно акварели, рисунки, графики и други. Впоследствие фондът значително се обогатява със закупени творби от частни сбирки, ателиета и изложби.

В днешно време фонда на градската галерия притежава 1668 творби (живопис, склуптура, графика и икони). В постоянната експозиция са застъпени творби на емблематични творци като Стефан Иванов, Никола Маринов, Марко Марков, Иван Лазаров, Александър Мутафов, Златю Бояджиев, Илия Петров, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Васил Бараков, Боян Петров, Иван Христов, Ценко Бояджиев, Александър Поплилов, Петко Абаджиев и други.

От средното поколение творци, показали своето дарование в много национални и международни изложби, в галерията са застъпени автори като Светлин Русев, Димитър Киров, Атанас Пацев, Теофан Сотиров, Тодор Панайотов, Пенчо Балкански, Анастасия Панайотова, Галилей Симеонов и др. Обликът на галерията се определя и от творби на художници, живели и работили в окръга. Това са Александър Стаменов, Петър Михайлов, Христо Форев и др. Повечето от изложените в галерията творби са живописни композиции, портрети и бюстове. Те показват богатите традиции на нашето национално изкуство и народностния му дух, определят неговите високи постижения, разкриват таланта на българския народ.

Галерията притежава сбирка от картини, дарение от Д-р Живко Враджалиев от гр. София. Градската Художествена галерия през последните години допълва сбирката си с творби на съвременни изявени творци в областта на изобразителното изкуство, като Николай Алексиев, Михаил Лалов, Юри Буков, Петър Величков, Петьо Александров и др.

От 2009 г. галерията носи името на Атанас Шаренков- изтъкнат технолог и художник, роден в град Хасково. От 2011 г. галерия Атанас Шаренков има  филиал – галерия „ФОРУМ”, намираща се на адрес- ул. Отец Паисий 40 а.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *