ГРАДОВЕ В ХЪРВАТИЯ И ИРЛАНДИЯ СА НОВИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СТОЛИЦИ НА КУЛТУРАТА ПРЕЗ 2020 ГОДИНА

Риека и Голуей -отворени и космополитни градове, с много богата култура и с различни културни течения 

Голуей – природа,  музика, танци, литература, поетика

Голуей е много популярен сред туристите град. За него казват, че това е най-ирландския град, защото е съхранил в себе си ирландския дух и своето наследство. Известен е като център на ирландската традиция в областта на музиката. На всеки ъгъл хората свирят. Наричат го дом на фестивалите, защото всеки ден има някакъв фестивал или някаква изява –  литературни, кинофестивали, фестивал на стридите, на пъбове, които са част от ирландската култура, посочва  журналистката Венета Николова.

Мотото на Голуей е посветено на най-важните ценности на ирландството. – смелост, креативност, устойчивост.  Организаторите имат много амбициозна програма  за 2020-та, като тя включва 1700 изяви в продължение на 12 месеца, в рамките на 150 проекта. Като единият от акцентите вътре е популяризирането на ирландския език, който е изключително богат и експресивен . В рамките на тази програма ще влезе и Ирландският национален университет, който съдържа един много богат архив от писмени източници на стари келтски наречия, диалекти, които са под егидата на ЮНЕСКО.

Организаторите изтъкват две от основните събития – едното ще бъде поредица от литературни четения, които ще се проведат на брега на Голуей и ще се чете омировата „Одисея”.

Официалната церемония по откриване ще започне на 2-ри февруари, а кулминацията ще бъде на 8-и февруари, когато започват и събитията.

Артистичната атмосфера на града дава повод той да бъде сравняван с  Барселона, но го наричат  „Дъждовната Барселона”. Оказва се , че Голуей е най-влажното място в Европа Това, че в Голуей вали 240 дни в годината, не ги спира за нищо – ще има факелни шествия, светлинни шоута, ще бъде грандиозно, разказва журналистката.

Хърватския град Риека – архитектурно и историческо богатство

Това е третият по големина град в страната и е известен като морската столица на Хърватия. Той има едно много богато архитектурно наследство – намират се всякакви стилове – готика, късен ренесанс, средновековни замъци, заедно обаче с панелки, с  изоставени индустриални сгради от времето на социализма. Когато страната е била в рамките на Югославия. В града има много изоставени индустриални зони и пристанищни халета, които сега пустеят. Известен е като артсредище. Той е бил пристанищен град от който са влизали различни течения и са се изявявали арстисти с неформални, с по-смели търсения в областта на изкуството и затова от край време е бил такова артсредище. Риека е бил туристическа дестинация още от XIX  век.

Градът е получил 40 млн. евро от Европейския съюз

Властите заявяват, че голяма част от тези пари ще ги използват не за изграждане на нова инфраструктура и ново строителство,  а за възобновяване и възстановяване на старото и най-вече върху  изоставените индустриални зони, които ще бъдат превърнати в културни пространства. „В момента се реконструират три изоставени заводи /сгради/, като в едната ще се помещава градската библиотеката, в другата ще се помещава градския музей  и един голям детски артцентър. Това е начин да се преосмисли материалното и културното наследство от близкото минало, а от друга да се използва със съвременен отзвук”, споделя Венета Николова пред  БНТ.

Откриващата церемония  ще бъде най-вероятно през м. февруари и ще съвпадне с най-голямото културно събитие  – големия традиционен  карнавал на Риека, с участието на десетки хиляди хора. Като тази година ще се акцентува на единството и многообразието, тъй като вече живеем в една мултикултурна Европа, отбеляза В. Николова.

Източник: Култура БГ

Снимка: Wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *