„Дворът на кирилицата“ готви два музикални фестивала

В Русе отбелязаха 5-та годишнина от учредяването на културно-историческия комплекс „Дворът на кирилицата“. „Благодаря Ви за всичко, което правите и най-вече за начина, по който възраждате паметта на народа ни! Нека на този ден отново да си спомним за смисъла и силата на вярата и книжовността, благодарение на които българският народ зае своето достойно място, отредено от историята!“ С тези думи областният управител на област Русе Галин Григоров се обърна към създателя на „Двора на кирилицата“ Карен Алексанян.

Припомняме, че официалното откриване на „Двора на кирилицата“ се състоя на 2-ри май 2015-та година в Плиска, когато в страната беше отбелязана и 1150-годишнина от Покръстването на българите в православната християнска вяра. Именно на тази дата Българската православна църква почита Св. равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ.

Освен уникално изработените букви от българската азбука, в „Двора на кирилицата“ има картинна галерия, свързана с азбуката и с покръстването на българите, както и восъчни фигури – на учениците на светите братя Кирил и Методий, а също и на всички български владетели, царували в Плиска. В рамките на комплекса свой дом са намерели и множество паметници и барелефи на творци, писали на азбуката, която днес се използва от повече от 250 милиона души по цял свят.

От проведения по-рано през деня телефонен разговор между областния управител Галин Григоров и Карен Алексанян стана ясно още, че в най-скоро време в комплекса, намиращ се в първата българска столица предстои тържествено да бъде открит бюст-паметник на Захари Стоянов.

Предвиждали са се и два международни музикални фестивала, но поради извънредното положение в страната те са отложени. Въпреки това очакванията са до края на годината те да се реализират, като единият от тях ще е музикален, а другият ще е по-скоро под формата на литературни четения.

Създателят на „Двора на кирилицата“ Карен Алексанян е планирал и няколко пътувания до Сърбия и Черна гора, където ще участва в срещи и конференции, свързани с ролята на българската азбука в културното обединение на народите.

 

kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *