Стефан Цвайг „Амок“ и други новели

На 22 май излиза от печат сборникът „Амок“ и други новели“, подписан от един истински демиург на словото, владеещ до съвършенство финия рисунък на психологическия портрет.

„Амок“ и други новели“ (превод: Димитър Стоевски, 256 стр., 18 лв.) е вторият от трите сборника с изящни произведения, в които Стефан Цвайг е представил творбите си на тематичен принцип. Настоящият сборник е с подзаглавие Новели за страстта и съдържа пет новели за драмата на изпепеляващите душата увлечения: „Амок“, „Жената и природата“, „Фантастична нощ“, „Писмо на една непозната“ и „Улица в лунна светлина“. Тези завладяващи истории подчиняват въображението на читателя и транслират идеи, образи и представи, без да парадират с ерудицията на автора, който е сред най-вещите познавачи на човешката същност.

 Стефан Цвайг е роден през 1881 г., учи в университетите на Берлин и Виена и се посвещава на перото, за да се превърне в гениален хроникьор и свидетел на една историческа епоха, раздирана от трагедии. Любим на няколко поколения новелист, биограф, есеист и поет, Стефан Цвайг създава изключително хуманно по дух творчество, потресено от бездните на човешката лудост и обвеяно от носталгия по един по-безметежен свят. Авторът на „Нетърпеливо сърце“ и на блестящи биографични романи като „Мария Стюарт”, „Мария Антоанета” и „Триумф и трагедия на Еразъм Ротердамски“ се самоубива заедно със съпругата си Лоте в Бразилия на 22 февруари, 1942 година.

 

 

Издателство „Колибри“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *