11 май – Денят на светите братя Кирил и Методий

Националната библиотеката „Св. св. Кирил и Методий” чества патронния си празник и Деня на българския библиотекар

В празничния ден:

  • 10:00 ч. поднасяне на цветя пред паметника на първоучителите;
  • 11:00 ч. Национален онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките” чрез платформата ZOOM;
  • На сайта на НБКМ виртуално откриване на изложбата „Зад кулисите на „Под игото“.

Националната библиотеката „Св. св. Кирил и Методий” е домакин и организатор на Националния онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките”, който обединява представители на обществените библиотеки и сродни институции да споделят своя опит, проблеми и предизвикателства при работата с библиотечно-информационни инфраструктури и предоставяне на дистанционни услуги за потребителите в карантинния период.

Виртуалната изложбата „Зад кулисите на „Под игото“ е посветена на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов и неговия роман-епопея „Под игото“.

В нея са включени оригиналните илюстрации, които придружават първото цялостно издание на „Под игото“ от 1894 г., подготвено за печат от Тодор Филипов Чипев.

Онлайн изложбата разкрива малко известни факти около изготвянето на изображенията от известните художници Иван Мърквичка, Антони Пиотровски, Йозеф Обербауер и Антон Митов.

Припомняме Ви, че на страницата на Библиотеката в рубриката „Вазови строфи” препрочитаме творчеството на Вазов до деня на неговото рождение – 9 юли 1850 г. Всяка седмица публикуваме тематично негово стихотворение и фотография под формата на виртуална книга.

Национална библиотека „Кирил и Методий“

Екип „ВИА кънсалтинг“

Снимка: Sofiapress.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *