Kъща музей „Христо Смирненски“

Музеят притежава част от личния архив на Христо Смирненски – ръкописи, предсмъртния му бележник, оригинални фотографии, лични вещи, богата колекция от портрети и илюстрации. Съхраняват се архиви, книги и лични вещи на Владимир Попанастасов – Пепо и Тома Измирлиев, вуйчо и брат на Христо Смирненски.
Битовата експозиция е изградена с автентични материали, дарение от семейството. Открита за посетители през 1969 г., документалната експозиция е физически и морално остаряла.
Понастоящем къщата музей е затворена за посещения поради тежко физическо състояние на сградите. Благодарение на отпуснати средства от Министерство на културата предстои ремонт на покривната конструкция, като това е първата стъпка към реализацията на проекта на НЛМ – за превръщане на къща музей „Христо Смирненски“ в културен и фестивален център.  В двора на комплекса предстои и създаване на „Градина на символизма“ – спечелен проект на НЛМ в категорията „Опазване на културно-историческото наследство“ на Дарителската програма на MOTO-PFOHE.

 

 

https://www.nlmuseum.bg/

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *