„Авигея“ – Народната музика през очите на две талантливи момичета

„Да обединим сили и да сътворим заедно България такава, каквато всички ние бихме искали да бъде“, казват в интервю на Василена Василева за Vesti.bg Александра Василева и Сибина Раденкова от „Авигея“

Фолклорът. Мнозина казват, че това е връзката между миналото и настоящето. Той обединява, сплотява и вдига духа! И за огромна радост през последните години се наблюдава тенденцията все по-млади хора да проявяват интерес към него. 

Затова решихме да ви представим народната музика през очите на две талантливи момичета. Александра Василева и Сибина Раденкова.

„Да обединим сили и да сътворим заедно България такава, каквато всички ние бихме искали да бъде“, казват те в интервю на Василена Василева за Vesti.bg.

 

Те са „Авигея“. Имат една обща мисия – да възраждат, да съхраняват и разпространяват фолклорното ни богатство.

И двете имат опит и изпълнителски постижения, но „Авигея“ ги събира, за да реализират своите смели творчески мечти. Те вярват, че заедно ще достигнат до непознати и в същото време така близки до всеки един от нас кътчета на националното ни наследство.

Източник: Фондация Нашият дом е България/Авигея

Александра и Сибина успяват да покажат,

че фолклорната музика притежава не само огромен потенциал, но и редица предимства. Както и най-важното – неизчерпаема творческа сила.

Групата е създадена през месец октомври 2015 г., а името е вдъхновено от Стария завет. Авигея всъщност е една от жените на цар Давид.

Източник: Фондация Нашият дом е България/Авигея

Какво всъщност е „Авигея“? Как се роди идеята за групата, какво ви обедини?

Авигея е жена – добра, красива, мъдра и благоразумна. Образът и човешките ѝ добродетели са представени в старозаветната част на Библията. Вдъхновени и впечатлени от нейната житейска история, взехме решение за името на групата. Образът на Авигея съчетава не само външна красота, обаяние и харизма, но и женственост, сила, смелост и вяра.

В името „Авигея“ се преплитат звуци в небесна комбинация, носещи усещане за свобода, живот, музика. „Авигея“ е символ на творческия импулс, туптящ в сърцето на всяка една от нас. Импулс, с който вярваме, че ще вдъхновим сърцата и на нашите слушатели.

Обедини ни любовта към музиката и през 2015 г. създохме вокална група „Авигея“, като основната ни цел е да запазим автентичността на българската народна песен, но същевременно да я представим по един нов и актуален начин на съвременната публика.

Източник: Фондация Нашият дом е България/Авигея

И двете се занимавате с народна музика от малки. Какво значи тя за вас?

Музиката изразява емоции, предизвиква емоции, вдъхновява, свързва ни един с друг. Тя е уникален Божи дар, който трудно би могъл да се опише с думи…

А българската народна музика е връзката с нашия корен, с бита на предците ни, с историята ни и с богатството на България! В нея има сила, мъдрост и вълнуващ ритъм, отварящ врати към други светове!

Според вас какви са нагласите на младите хора в България спрямо народната музика, има ли тя бъдеще? Или пък може би е нужно да бъде осъвременена? И ако да – как в същото време да запази идентичността си?

Разбира се, че народната музика има бъдеще. Все повече млади хора се обръщат към нея, което може да ни радва, но много допринася модерното звучене. Осъвременяването кара младия човек да се обърне към фолклора с умиление. Да слуша и преживява българската народна песен по един нов и различен начин.

На какво най-вече залагате в своите проекти?

На това да бъдем искрени в творчеството си и смели в неговото споделяне. Във всяка изпята песен звучи част от самите нас, нашият живот, преживяванията ни, опитностите ни. Всяка песен има своя лична история и послание.

Разбира се, първоизточникът на творческият ни импулс са нашите корени и автентичната народна песен. Красотата в мелодичните линии, нейните орнаменти и разнообразие ни вдъхновява.

Научихме, че обичате да експериментирате. Разкажете ни повече за това как попаднахте в общ проект с музиканти като Зигфрид, джаз тромпетиста Ерик Трюфа и една от най-ярките ни народни певици Янка Рупкина?

Да, обичаме да експериментираме и да създаваме нови и различни неща, което е една от основните движещи сили в работния процес на „АВИГЕЯ“.

За нас е голяма радост, че за сравнително краткото време, в което съществуваме като група,  сме имали възможността да споделяме сцената с изключителни музиканти като Зигфрид, Ерик Трюфа, Янка Рупкина, Теодосий Спасов, Бодуров Трио и много други. Като един от най-ценните ни творчески експерименти към момента е албумът „Канатица“, който реализирахме съвместно с Иван Шопов през 2017 година. И до днес албумът се радва на голям успех и се приема прекрасно от публиката. Съвсем наскоро финализирахме и проект, реализиран съвместно с екипа на фондация „Нашият Дом е България“, в който имахме удоволствието да работим отново с прекрасни талантливи  музиканти като Живко Василев, Стоян Янкулов – Стунджи, Деница Христова и други.

Източник: Фондация Нашият дом е България/Авигея

А нещо повече за последния си проект? Как се роди идеята за него?

Това е родопската песен „Стига ми се, момне ле, навдигай“, интерпретирана по един нов и съвременен начин. Песента и видеото към нея реализирахме съвместно с екипът на фондация „Нашият Дом е България“. Идеята се роди след създаването на видеото „Магията на българската роза“, което спечели Гран При на международния филмов фестивал „На източния бряг на Европа“.

Много от хората, гледали „Магията на Българската роза“, ни попитаха коя е финалната песен и къде биха могли да слушат само нея. Ето защо, заедно с Пламен Мирянов, основател на фондацията, решихме да презентираме песента като сингъл. И така започна едно голямо приключение, изпълнено с много трансформиращи преживявания и емоции, свързани с целия снимачен процес! Беше прекрасно изживяване, което ще бъде записано в биографичните страници на „АВИГЕЯ“.

Благодарение на екипът на фондацията реализирахме още едно приказно видео към песента „Мома на гора говори“. Там също изживяхме един изпълнен с приключения декемврийски снимачен ден, в който разбрахме, че обичта ни към музиката ни помага да преодоляваме и най-смелите предизвикателства, които се изправят на пътя ни.

Какво предстои оттук нататък? Имате ли планове за изяви извън пределите на България?

Оттук нататък предстои разширяване на групата и дейността ѝ. Имаме много нови идеи, по които работим и които вярваме, че съвсем скоро ще бъдат реализирани и представени както в България, така и извън пределите ѝ.

Вие сте от младите хора, избрали да останат и да творят в родината си. Какъв апел бихте отправили към онези, на които тепърва им предстои да вземат това решение?

България е райско кътче, в което имаме свободата да творим, черпейки вдъхновение от красивата природа, от разнообразието на народната музика и фолклора ни като цяло. Именно за това и нашият избор е да останем тук.

България е изпълнена с блага и природни дадености, които бихме могли да използваме по най-добрият и ползотворен начин, за да създадем и живеем живот, изпълнен с удовлетворение, красота и споделеност. Отговорността това да се случи е на всеки един от нас!

Нека не забравяме, че „Съединението прави силата“. Именно и нашият апел е да обединим сили и да сътворим заедно България такава, каквато всички ние бихме искали да бъде.

Накратко – какво е за вас България?

Преди всичко за нас България е ДОМ! Тук са нашите корени, от които черпим живителна сила и вдъхновение, за да творим битието си такова, каквото е и желаем да бъде.

Източник: Фондация Нашият дом е България/Авигея

За нас България е изключително богата страна, като едно от най-ценните й богатства е фолклорът. Толкова разнообразен за малката си територия. Много чужденци се възхищават на народните песни и танци, шевиците и обичаите, а за наша радост и все повече българи!

Какво послание бихте отправили към читателите на Vesti.bg

От сърце им желаем да бъдат здрави, вдъхновени и благословени! Да не се отказват от мечтите си, независимо от трудностите, които срещат по пътя си, защото именно в тези трудности понякога се крие най-голямата благословия!

https://www.vesti.bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *