Без законови промени, Витоша е обречена

Днес кметът Фандъкова заяви, че „Витоша ски“  не желаят да възстановят Драгалевския и Княжевски лифтове  и ще заповяда ново обследване на съоръженията от чужди експерти.

Сагата Витоша е с 30 годишна история. През първите години на прехода собствеността в планината е разхвърляна между десетки организации .На едни са хижите на други хотелите и почивните станции, на трети заслоните и чайните.

Има и частна собственост.

Лифтовете са разпръснати между, Общината, Академика БСФС, БТС Хотел, Щастливеца е приватизиран, Морените също. По време на масовата приватизация фонда на Николай Банев „АКБ Форест“ купува някои от лифтовете плюс хотел Простор. Общинската фирма „Въжени линии“ експлоатира Симеоновския, Княжевския и Драгалевския лифтове. Управлението не е успешно и Княжевския е затворен през 1995 година, а станциите му в Княжево и на Копитото се рушат. Самата фирма е на загуба от 1 милиона лева годишно.

Поради тази причина през 2007 година, на търг през Столична агенция за приватизация, „Въжени линии“ са продадени за почти 9 милиона лева на Витоша ски. Цената е много висока, като се има предвид, че Драгалевският е пуснат през 1956 г., Княжевският 1961 и Симеоновският 1983. В последствие, за да се обединят всички съоръжения в едно дружество и да има една карта за всички лифтове, Витоша ски купуват от „АКБ Форест“ Лалето, Романският и няколко влека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *