Гюстав Доре

Гюста̀в (или Густа̀в[1]Дорѐ (на френскиGustave Doré) е френски художникилюстратор и гравьор. Доре е наричан велик илюстратор на XIX век заради ненадминатата игра на светлосенки в графиките си.

Роден е на 6 януари 1832 г. в Страсбург. Бащата на Гюстав, Пиер-Луи-Христофор Доре, е строител на мостове. На 10-годишна възраст прави илюстрации към „Божествена комедия“ на Данте. През 1847 г. Доре заедно с майка си се мести в Париж, където е приет в лицея Карл Велики. В Париж младият художник представя на главния редактор на „Журнал пур рир“ свои илюстрации на подвизите на Херкулес и е приет като сътрудник. Албум с литографии „Подвизите на Херкулес“ е публикуван през същата 1847 година.

Доре така и не получава художествено образование, но прекарва времето си в Лувъра и в Националната библиотека, изучавайки картини и гравюри. Любопитна подробност е, че художникът е делял работния си ден на три части: утрото е посвещавал на графиката, обедно време се е занимавал с живопис, а вечер – отново с графика. През 1848 година художникът става участник в салона, където излага на показ своите работи. След 4 години той прекъсва своите отношения с журналистите. По това време Доре се занимава с оформлението на булевардни издания.

През 1854 година се появяват илюстрациите към „Гаргантюа и Пантагрюел“ и излиза албум с литографии „Парижки зоопарк“. През 1855 година излизат рисунки към „Шегаджийски разкази“ на Балзак. През 1860 година излизат илюстрации към „Ад“ и „Рай“ на Данте, към приказките на Шарл Перо, към „Приключенията на барон Мюнхаузен“ и към „Дон Кихот“. През 1870 година Доре изпълнява цикъла гравюри „Версай и Париж“, а също така оформя издание по история на Лондон и Испания.

Доре създава гравюри-илюстрации към книги на Рабле, Балзак, ДантеБайрон, илюстровано английско издание на БиблиятаЕдгар Алън ПоСамюъл КолриджДжон МилтънАлфред Тенисън, както и към няколко приказки.

Умира на 23 януари 1883 г. в Париж. Погребан е в гробището Пер Лашез.

Илюстрации
ГодинаАвторПроизведение
1861Данте АлигиериБожествена комедия
1862Готфрид Аугуст БюргерПътешествията на Мюнхаузен в Русия и Санкт Петербург
1862Шарл ПероПриказки
1863Мигел де СервантесДон Кихот
1866различни авториБиблия
1866Жан дьо ЛафонтенБасни
1866Джон МилтънИзгубеният рай
1866Самюъл Тейлър КолриджБалада за стария моряк
1879Лудовико АриостоБесният Орландо
1884Едгар Алан ПоГарванът

 

 

 

 

 

 

https://bg.wikipedia.org/

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *