Дейвид Линч, Кристин Маккена Кът за мечти

Дейвид Линч, единственият и неподражаем режисьор на „Синьо кадифе“ и „Мълхоланд Драйв“, открехва за българския читател портите към своя „Кът за мечти“. Съавтор на книгата, която се присъединява към знаковата поредица „Амаркорд“ на издателство „Колибри“, е Кристин Маккена, критик и журналист. В книжарниците от 26 юни!

Кът за мечти“ (превод: Надя Баева, 624 стр., цена: 33 лв.) не е критически обзор на филмите и разностранните художествени постижения на Дейвид Линч. Тя е по-скоро хроника на случилото се, отколкото обяснение какво означава то. Животът на Линч е във висша степен упражнение в чисто творчество. В едно предаване по ВВС той е описан като „творец, ангажиран в много аспекти на изкуството в следвоенна Америка: градската среда, особеностите на езика и наследството на сюрреализма“, но според Жозе да Силва, старши куратор в Австралийската филмотека, Линч е престъпно подценяван като визуален артист. Затова пък бързо покорява кинематографичния Олимп и още от края на 70-те се нарежда сред най-задълбочените киноизследователи на сферите на ирационалното и необяснимото. Отчасти мемоари, отчасти биография, „Кът за мечти“ съчетава коментарите на самия Линч за най-важните събития в живота му и свидетелства на над 90 от най-близките му приятели, роднини, актьори, агенти, музиканти и съмишленици, дадени в интервюта пред Кристин Маккена.

 Дейвид Линч излиза на преден план в международното кино през 1977 г. с разпространението на първия му филм, смайващо оригиналния „Гумена глава“. Оттогава той има три номинации за „Оскар“ в категория „най-добър режисьор“ за „Човекът слон“, „Синьо кадифе“ и „Мълхоланд Драйв“, носител е на „Златна палма“ за „Диво сърце“, завладява света с манията „Туин Пийкс“, чиято премиера е през 1990 година, и се налага като творец с огромна дарба и находчивост. Автор е на книгата „Да уловиш голямата риба“ на тема трансцендентална медитация, също издадена от „Колибри“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *