Древен обичай за здраве оживява на Чаршията край Царевец

Древен обичай за здраве, изпълняван векове наред по българските земи навръх Еньовден, ще оживее на Самоводската чаршия във Велико Търново, информират от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. В старопрестолния град ще спазят традицията и ще отбележат Деня на лятното слънцестоене, лечебните билки и старинните магически обреди – 24 юни.

На Улицата на занаятите ще бъде изпълнен древният ритуал по опушване с жарава на лечебните 77 треви и половина, усърдно сплетени в голям Еньовски венец. Всеки ще може да мине за здраве през него. За доброто настроение ще бъде организирана и хоротека. Празникът започва в 10,30 ч.

Заради кризата с COVID-19 тази година великотърновци и гостите на града няма да могат да си откъснат билки от венеца. Традицията обаче ще бъде спазена – всеки ще получи предварително подготвен стрък или малък букет от опушени билки.

Организацията на празника е съобразена с противоепидемичните мерки, а за да няма струпване на хора, движението на хората по Самоводската чаршия ще е еднопосочно.

Снимка: общината

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *