Как Леонардо заключва усмивката на Мона Лиза

Учените смятат, че „свръхбързото“ око на Леонардо да Винчи му е помогнало да улови загадъчната магия на усмивката на Мона Лиза.

Тази свръхчовешка черта, която притежават и най-добрите играчи на тенис и бейзбол, е позволявала на майстора на Ренесанса да улавя точния момент на мимолетни изрази и дори птици и водни кончета в полет.

Арт историците отдавна говорят за „бързото око“ на Леонардо, но Дейвид Талер от швейцарския университет в Базел се опитва да го „разконспирира“ в ново проучване, публикувано днес заедно с книга, показваща как той придава на своите рисунки и картини необикновена емоционална дълбочина.

Изследванията на проф. Талер се насочват към това как окото на Леонардо е било толкова проницателно, че е успяло да забележи, че предните и задните крила на водното конче не са в синхрон – откритие, доказано четири века по-късно.

Художникът, живял от 1452 до 1519 г., скицира как при повдигане на предните крила на насекомото, задните се спускат.

Талер каза пред AFP, че това умение да видиш неща, които малко хора могат да видят, би могло да бъде тайната на най-известната картина на Леонардо.

„Усмивката на Мона Лиза е толкова загадъчна, защото представлява момента на оформянето на устните в усмивка. И бързото око на Леонардо го е уловило и го е „заключило“ в картината“, каза той.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *