Кой продукт осигурява най-добрата превенция от инфаркт

Сърдечният инфаркт е една от причините за най-висока смъртност в световен мащаб.

Той се предизвиква поради нарушение на кръвообращението в сърдечните коронарни артерии, които кръвоснабдяват сърдечната стена, доставят кислород, отнемат въглероден диоксид и метаболити в резултат на работата на сърдечния мускул.

Провокиращите състояния за поява на сърдечен инфаркт са напреднала и тежка атеросклероза, която води до образуване на липидни плаки.

Ето защо е важно да се предотврати това състояние.

Морската диета ще помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания. Лекарите признаха стридите за най-добрата профилактика на сърдечен удар поради съдържанието на омега-3.

„Полиненаситените мастни киселини предотвратяват образуването на „лош“ холестерол. Органичното съединение „запушва“ кръвоносните съдове, което причинява образуване на кръвни съсиреци и повишава риска от атеросклероза и сърдечен удар“, се казва в доклада.

Според лекарите „лошият“ холестерол е основният враг на здраво сърце. А морската храната ще помогне за понижаване на нивото на веществото.

100 грама стриди съдържа 3,3 грама омега-3. Морските дарове ще осигурят на човека нужните полиненаситени мастни киселини. Те ще предпазят кръвоносните съдове от холестерола, за което сърцето ви ще „благодари“ с качествена работа.

Редовната консумация на стриди по 100 грама два пъти седмично ще предпази от инфаркт.

Отбелязва се, че тази морска храна е нискокалорична и не води до затлъстяване, което увеличава риска от сърдечен удар.

В допълнение към мекотелите, може да се консумира и риба тон и скумрия. Те ще са от полза за кръвоносните съдове.

Омега-3 се съдържа и в зехтина и ленените семена. Полиненаситените киселини се намират в месото на дивите животни, листните зелени зеленчуци и червения боб. Омега-3 от зелето и спанака ще попълнят резервите на организма. /zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *