Медици призоваха за ековъзстановяване след коронакризата

Лекари и медицински специалисти от цял свят призоваха световните лидери да осигурят екологично възстановяване от коронавирусната криза, пише „Гардиън”.

Повече от 200 организации, представляващи най-малко 40 милиона здравни работници – около половината от световната медицинска работна сила, подписаха отворено писмо до лидерите на Г-20 и техните главни медицински съветници, в което подчертават, че замърсяването на въздуха убива преждевременно най-малко 7 милиона жители на планетата.

Те призовават за пряко ангажиране на учените и медицинските съветници при проектирането на стимулиращите пакети, за да се гарантира, че те включват експертни виждания за опазване на общественото здраве и околната среда. Обществените здравни системи трябва да бъдат укрепени и да се има предвид, че понижаването качеството на околната среда може да помогне за развитието на бъдещи заболявания.

Подписалите писмото настояват също за реформи при субсидирането на изкопаеми горива, като обществената подкрепа се пренасочи към възобновяемите източници на енергия, което ще допринесе за прочистването на въздуха, намаляването на емисиите на парникови газове и ще помогне за стимулирането на икономическия растеж. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *