Отбелязваме Световния ден на океана

8 юни е Световният ден на океана. Идеята на този ден е да се информира обществото за проблемите с опазването на океаните и как всеки човек може да помогне за тази кауза.

Първото официално честване на деня е през 2009 г., макар че датата е определена още през 1992 г.

Световният ден на океана насочва вниманието на хората по света към състоянието и проблемите на Световния океан – така се наричат съвкупността от всички океани и морета на Земята. Световният океан заема 71% от площта на Земята, като средната му дълбочина е 3790 m, а максималната дълбочина е 10 923 m – в Марианската падина.

Световният океан е важен източник на ресурси за все по-нарастващото население на планетата, но в същото време е все по-засегнат от човешката дейност. Той има изключително значение за живота на Земята, защото осигурява половината от кислорода в атмосферата, поглъща част от въглеродния диоксид, влияе върху климата на планетата, и съдържа огромно количество минерални и биологични ресурси. Защитата на Световния океан е регулирана от редица международни документи. Основните принципи на използването на акваторията му са отразени в Конвенцията на ООН по морско право, приета на 10 декември 1982 г.

 

 

 

 

 

 

 

https://varnautre.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *