Аксел Ендер

Аксел Ендер (на норвежкиAxel Hjalmar Ender, роден на 14 септември 1853 г. в Аскер и починал на 10 септември 1920 г. в Кристиания) е норвежки художник и скулптор

Създадена преди 1920 г.

Ендер е роден в семейството на фермера Бернхард Ендер и жена му Фредрикке, по баща Смит. 1867 Ендер започва обучението си за художник при Юлиус Мидделтун /Julius Middelthun/ и Йохан Фредрик Екерсберг /Johan Fredrik Eckersberg/ в Кралското художествено и рисувално училище. От 1872 до 1874 следва в Художествената академия в Стокхолм, а от 1875 до 1880 в Академията по изящни изкуства в Мюнхен. Следването му в чужбина е платено от норвежкия крал Карл ІV.

Ендер си спечелва широко одобрение благодарение на статуята на Петер Весел Торденскиолд /Peter Wessel Tordenskiold/, поставена на площада пред Кметството на Осло, която той създава в периода 1891 – 1901. За тази работа му е връчен орденът „Св. Олаф“.

Освен като скулптор Ендер се изявява и като художник, като взема мотиви от Норвегия и ги пресъздава в романтичен стил. Някои критици критикуват в стила му „липсата на сериозност и достоверност“. Всъщност неговите изображения на природни картини, особено зимни, на кучета, коне, както и на хора се отличават с реализъм, правдиво изобразяване на движението и психологизъм. Това, което ги прави романтични, е хармонията между Хора и Природа, поетичността на настроението и идиличната ведрина, която струи от тях. Природата отразява чувствата на персонажите и е предадена по съвършен начин. Ендер рисува ежедневни сцени, пълни с реализъм, но и портретни образи с тънък психологически усет.

„Ангелът на възкресението“ в църквата Sundby kirke, Копенхаген

Неговите качества не остават скрити, въпреки мнението на някои критици, и той се ползва с голяма популярност в „Съюза на художниците на Кристиания“, който излага и откупува много негови картини.

Друг център на неговото творчество са религиозните теми. В много норвежки църкви има олтари, изписани от него.

Ендер е бил женен за Хелга Сьоренсен.

 

Файл:Axel Ender Pa skoytebanen.jpg – Уикипедия

 

Axel Ender - Girls Swinging | Irina | Flickr

 

 

https://bg.wikipedia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *